Mærsk gav dyre gaver til ministerfruer

Danmarks største virksomhed, Mærsk, har foræret ministerfruer og tidligere minister Marianne Jelved smykker og ure til flere hundrede tusinde kroner, skriver B.T..

Danmarks største virksomhed, Mærsk, har foræret ministre og ministerfruer gaver for flere hundrede tusinde kroner herunder eksklussive smykker og Rolexure af guld, det skriver B.T..

Ifølge avisens oplysninger fik først daværende statsministerfrue Lone Dybkjær og den radikale vicestatsminister Marianne Jelved et Rolex guldur til over 100.000 kroner.

Siden er der givet guldbrocher til både Anne-Mette Rasmussen, Kirsten Bendtsen og Birgit Schultz Hansen, der er gift med de daværende ministre Anders Fogh Rasmussen, Bendt Bendtsen og Flemming Hansen.

Gaver for at være "Gudmor"

Gaverne modtog de efter at have hamret champagneflasker mod stævnen af hver sit nybyggede Mærsk containerskib på det A.P. Møller ejede Lindøværft som skibsgudmødre.

- Det er forskelligt, hvad gudmødrene får. Nogle får en broche, andre en mere neutral gave, eksempelvis et Rolex-ur. Anne-Mette Rasmussen modtog eksempelvis en broche. Værdien af smykket udtaler vi os ikke om, siger pressechef Peter Beck-Bang i A.P. Møller Mærsk til B.T.

Eksperter: Ulovligt for ministre

Det er ikke ulovligt for ministerfruerne at modtage de dyre gaver. Det var det dog for Marianne Jelved, da hun modtog et Rolex Yachtmaster guldur til 122.200 kroner af Mærsk Mc-Kinney Møller i oktober 2000, da hun navngav Carsten Mærsk.

- Bagefter tog jeg uret ned i urbutikken og var ved at falde bagover over prisen. Uret kostede en enorm skatteregning, siger Marianne Jelved til B.T..

Jelved var, da hun modtog uret, vicestatsminister - uden hun, som avisen skriver, dog nogensinde har undersøgt, om hun som minister måtte modtage gaven.

Flere eksperter har tidligere fastslået, at det er klart ulovligt for både ministre og embedsmænd at modtage mere end lejlighedsgaver som en bog eller lidt vin - da ministre skal være uafhængige.

Bendtsens hustru fik broche

Som en af de seneste modtog Bendt Bendtsens ægtefælle, Kirsten Bendtsen, en broche med værftets logo, da hun 3. august 2005 døbte containerskibet »Grete Mærsk« ved et arrangement med Bendt Bendtsen.

Sagen om de dyre gaver til ministre og ministerfruer kommer i kølvandet på en række artikler i B.T. om tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen, der har lånt gratis biler og modtaget gratis golf- og jagtture af virksomheder.

I en sms til B.T. oplyser Bendt Bendtsen, at der er betalt skat af brochen.

- Det er opgivet til Skat, og der er betalt skat, skriver Bendt Bendtsen via sin pressechef.

Dybkjær: Jeg har betalt skat

Prisen på brochen af guld er ukendt. Men en Rolex-forhandler oplyser til B.T., at den faste pris på damemodellen af Rolex Yacht Master er 122.200 kr.

Lone Dybkjær oplyser til B.T., at hun kun blev inviteret, fordi hun var gift med daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, og at hun har betalt skat af uret.

Trods flere forsøg er det ikke lykkedes B.T. at få oplyst, hvorvidt Anders Fogh Rasmussens kone har opgivet sin gave til Skat.

FacebookTwitter