Det er kun få dage siden, at vi for første gang hørte om den nye variant af coronavirus - Omikron. Men de første to tilfælde af varianten er allerede nu påvist i Danmark.
De to personer, der er smittet med Omikron, er rejst med fly til Danmark fra Sydafrika, oplyste Statens Serum Institut i en pressemeddelelse tidligere i dag.
Og netop det sydlige Afrika er under skærpet bevågenhed i store dele af verden lige nu.
Det er i Sydafrika og Botswana, at Omikron er påvist første gang, og i flere sydafrikanske lande er der fundet så mange tilfælde af varianten, at den er under mistanke for at være særligt smitsom.
De to første fund af varianten i Danmark er under skarp bevågenhed, og det er uundgåeligt, at der kommer flere til, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
- Vi kan ikke undgå, at den kommer ind i Danmark, vi kan kun forsinke og købe os tid, siger han.
Mens Danmark konstaterer de første tilfælde af varianten herhjemme, bliver listen af lande udenfor det sydligere Afrika, hvor varianten er dukket op længere og længere. På nuværende tidspunkt tæller den blandt andet Belgien, Tyskland, Storbritannien, Tjekkiet, Italien, Israel, Holland og Australien.
Bekymring for vaccinernes effektivitet
Ifølge de sydafrikanske sundhedsmyndigheder er der indtil videre ikke noget, der tyder på, at Omikron-varianten skulle give værre symptomer, end vi hidtil har set, men tegn på højere smitsomhed bekymrer myndigheder over hele verden.
Samtidig er der også tegn på, at vaccinerne vil være mindre effektive overfor den. Det er dog ikke endeligt påvist - indtil videre er der kun tale om indicier, lyder det fra Heunicke.
- Hvor effektiv virker vores stærke vacciner i forhold til den her variant? Er der noget nedsat effektivitet? Det bliver vi klogere på i den kommende tid, siger sundhedsministeren.
Styrelsen for Patientsikkerhed er nu i gang med at smitteopspore i kredsen af personer nær de to Omikron-smittede her i landet. Styrelsen har identificeret 48 personer, der enten er nære kontakter til de smittede, eller i tredje led - altså nære kontakter til de nære kontakter.
Indrejsende fra flere lande kan blive mødt med restriktioner
Bekymringen for den nye variant har fået lande over hele verden til at indføre nye restriktioner. I Danmark er myndighederne tyet til skærpede krav ved indrejse fra en række sydafrikanske lande - herunder Sydafrika, Namibia og Mozambique.
Og listen af lande kan sagtens blive længere i den kommende tid, siger sundhedsministeren.
- Vi er klar til - og vi overvejer nu - om vi skal udvide med en række flere lande.
Israel er gået endnu hårdere til værks, end vi er i Danmark. De israelske myndigheder har valgt at lukke for al indrejse i de kommende to uger.
Magnus Heunicke, hvorfor gør vi ikke som Israel, når I nu er så bekymrede og ikke kender farligheden af den her nye Omikron-variant - altså lukker ned for indrejse, indtil vi er blevet klogere?
- Vi har lavet det, der hedder en rød alarm over for en række lande. Hele dagen i dag og også den kommende tid overvejer vi, om vi skal udvide det til yderligere lande. Det sidder vi hele tiden og kigger på, alt efter hvor vi får rapporteret, at der er fundet de her varianter, siger sundhedsministeren.
Hør Magnus Heunicke fortælle om det her:
Forekomsten af den nye variant vil dog ikke her og nu betyde flere restriktioner i Danmark, forsikrer Magnus Heunicke.
- Ikke i det danske samfund, det er ikke der, vi er nu. Der er selvfølgelig ekstra restriktioner på dem, der har været i de pågældende lande, siger han.
Isoleret efter ferie i Sydafrika
En af dem, der er havnet i isolation, er Jens Houman. Han er netop kommet hjem fra en rejse til Sydafrika, og selvom han er fuldt vaccineret, bekymrer Jens Houman sig stadig over den nye variant.
- Det gør man da, fordi selvom man er vaccineret, så kan man jo ikke føle sig 100 procent sikker, så det er klart, at det er da lidt stof til eftertanke, at vi har været lige i centrum af det, siger han.
Til trods for, at Jens Houman nu sidder derhjemme og skal vente på en negativ coronatest på dag fire og seks, er han fortrøstningsfuld.
- Det er jo om, at få det stoppet, og det er jo egentlig en forholdsvis lille ting for os at gøre, siger Jens Houman.