95-årige Magnus Møller fra Vejle er en af de i alt 6.000 danskere, der valgte at kæmpe i tysk krigstjeneste på Østfronten under Anden Verdenskrig. Han er en af de sidste nulevende Østfrontsfrivillige og blev indsat på fronten to gange, mens han var medlem af Frikorps Danmark fra 1941 til 1943.
Fortryder ikke spor
Og selvom han blev lagt for had og betragtet som landsforræder, er der ingen anger hos Magnus Møller:
- For mig var det bare et arbejde, og jeg fortryder det ikke i dag - ikke spor, siger Magnus Møller til P1 Dokumentar.
Magnus Møller blev født i 1920 og voksede op i skyggen af 1930'ernes krise. Han arbejdede ved landbruget, og meldte sig sideløbende i ungdomsafdelingen hos det danske nazistparti, DNSAP, som hans far også var medlem af.
Da Frikorps Danmark blev oprettet med godkendelse af den danske regering i 1941, meldte Magnus Møller sig til korpset, fordi han, efter eget udsagn, ville bekæmpe kommunismen.
Sammen med 6.000 andre danske frivillige, rejste han i sommeren 1942 til Østfronten, hvor han deltog i det store slag ved Demjansk i det daværende Sovjetunionen.
Nægter at have skudt
Under sin tid på Østfronten arbejdede han som motorcykelordonnans og kørte med beskeder mellem de forskellige militære enheder. På et tidspunkt kørte han over en åben mark under de russiske fly.
- De skød efter mig med et maskingeværer fra flyet, så jord og sne sprøjtede op i ansigtet på mig. De ramte hele tiden godt én meter foran min motorcykel, og så kom der heldigvis en tysk jager og fik den drevet på flugt, fortæller Magnus Møller.
Selvom Magnus Møller befandt sig på steder, hvor der beviseligt blev begået krigsforbrydelser, benægter han at have deltaget, endsige at have affyret så meget som et eneste skud.
Magnus Møller var udstyret med et maskingevær, som han kørte rundt med i sidevognen på sin motorcykel. Men han var med til at begrave de russiske soldater, når der var ophør mellem slagene.
- Når man gik ud over markerne, lå der døde russere rundt omkring. Efterhånden fik vi gravet et lille hul ved siden af dem, og så fik vi dem vippet ned i hullet med en skovl, hvorefter vi puttede lidt jord over, fortæller han.
14 måneder i fængsel
Da Frikorps Danmark blev opløst i 1943, rejste Magnus Møller hjem til Danmark for at genoptage sit arbejde ved landbruget. Efter krigens afslutning i foråret 1945, blev han arresteret for sin tid på Østfronten og måtte 14 måneder i fængsel for at have kæmpet i tysk tjeneste.
Efter krigen fortsatte Magnus Møller sit arbejde ved landbruget og kom siden til at arbejde med landbrugsmaskiner.
Oprindelig havde den daværende regering ved oprettelsen af Frikorps Danmark tilladt danskere at rejse østpå, men efter krigen vedtog man en særlov, der gjorde det ulovligt at have kæmpet i tysk krigstjeneste fra 1940 til 1945.
Du kan høre hele Magnus Møllers historie i P1 Dokumentar torsdag den 9. april klokken 13.03.