Magthavere overvåges for korruption: "Jeg ligger ikke søvnløs om natten"

830 danske magthavere er i særlig risiko for at blive udsat for forsøg på bestikkelse.

Chefen for Rigsarkivet er en de 830 danskere, der ifølge Finanstilsynet er i en særlig risiko for at blive udsat for forsøg på bestikkelse. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

830 danskere bestrider en stilling i et offentligt hverv, der gør, at de er i særlig risiko for at blive udsat for forsøg på bestikkelse.

De mange hundrede personer, som går under navnet 'politisk eksponerede personer' har Finanstilsynet netop sat navn på. Listen er lavet for at hjælpe banker med at overvåge om landets vigtigste, politiske magthavere modtager mistænkelige beløb, som kan stamme fra korruption og er en direkte udløber af en ny hvidvaskningslov, der blev stemt igennem i juni sidste år.

Listen er ikke et udtryk for, at nogle af personerne er mistænkt for korruption. Blandt navnene er blandt andet de 179 medlemmer af Folketinget, samtlige ministre og samtlige danske ambassadører.

Men listen rummer også en række danskere, som ikke er i offentlighedens søgelys ofte.

Blandt disse er blandt andet Asbjørn Hellum, der har været rigsarkivar siden 2009. Hermed er han øverstansvarlige for alle statslige arkiver i Danmark, der blandt andet omfatter arkiveret data fra sygehuse og data fra Forsvaret.

Han har aldrig oplevet at være udsat for forsøg på bestikkelse eller afpresning, men er alligevel ikke overrasket over, at han figurerer på listen over 'politisk eksponerede personer'.

- Vores samlinger rummer fortrolige oplysninger, som ikke skal ud til nogen. Og det kommer de heller ikke, siger Asbjørn Hellum og fortsætter:

- Vi ligger inde med oplysninger på alle danskere. Alle offentlige systemer, der skal bevares, kommer over til os. Det betyder ikke, at jeg har adgang til det personligt.

Hvad betyder det for dig, at du er kommet på den her liste?

- Det er selvfølgelig en reminder på, at man skal være opmærksom. Men det er selvfølgelig hel normal procedure i de her stillinger. Jeg ligger ikke søvnløs om natten, fordi jeg er kommet på listen, siger rigsarkivaren.

Bestikkelsesforsøg er helt urealistisk

Per Fiig, der er bestyrelsesmedlem i Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning (Frontex), er også blandt de 830 politisk eksponerede personer.

I sin rolle som bestyrelsesmedlem er han med til at sørge for, at agenturet årlige budget på 250 millioner euro bliver forvaltet ordentligt.

Indtil i år har Frontex fået stillet udstyr til deres operationer til rådighed for medlemslandene, men fra i år har agenturet selv mulighed for at indkøbe eller leje udstyr for eksempel til hjemsendelsesoperationer eller til patruljeringer med fly eller skibe.

- Her kan der selvfølgelig være en interessere i, at nogle prøver at påvirke os til at købe deres udstyr, siger Per Fiig.

Bestyrelsesmedlemmet har dog alligevel meget svært ved at se, at han skulle blive udsat for bestikkelsesforsøg.

- Bestyrelsen er meget langt væk fra de daglige operationer, så det er ikke specielt nærliggende, siger han.

At du er på den her liste, får det dig til at tænke mere over, at du skulle være særligt eksponeret for bestikkelsesforsøg?

- Nej, for en dansk embedsmand, så er det så fjerntliggende en tanke, at det er ligegyldigt, om man står på en liste eller ej, siger Per Figg, der er bestyrelsesmedlem i Frontex.

Facebook
Twitter