Magtkamp om CO2-mål: Danmark rotter sig sammen med 6 klimavenner i EU

Frankrig, Spanien, Sverige, Holland, Portugal og Luxembourg er med på at øge EU's klimamål.

Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er på vej til Luxembourg.

Danmark har et ambitiøst mål om at bremse udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030, men EU skal med, hvis klimakrisen skal løses.

Sådan lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen (S) forud for et miljørådsmøde i Luxembourg fredag, hvor miljøministre fra en række EU-lande skal diskutere EU's mål.

Håbet hos Dan Jørgensen er, at mødet vil få flere europæiske lande til at gå sammen om at påvirke den nye EU-kommission til at hæve det fælles EU-mål for reduktion af klimagasser fra 40 procent til 55 procent i 2030.

- EU's nuværende 2030-mål er for uambitiøst. Vi kommer til at nå mere end det uden lovgivning i EU, og derfor går jeg til mine kollegaer. Klimamålet skal øges til mindst 55 procent i 2030. Ambitiøse mål for 2050 er ikke nok, lyder det fra Dan Jørgensen.

Han mener, et højere fælles mål er nøglen til at løse den globale klimaudfordring.

- Hvis EU hæver målene, vil EU kunne tale med større vægt i internationale klimaforhandlinger og lægge pres på Kina, USA og Rusland. Det er nødvendigt, hvis vi skal forhindre, at klimaforandringerne går amok, lyder det fra ministeren.

Frankrig, Spanien og Holland

Indtil videre har store europæiske lande som Frankrig, Sverige, Holland og Spanien ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet tilkendegivet, at de ønsker at være en del af alliancen. Det samme har Luxembourg og Portugal.

- Jeg ser det som en god gruppe af lande. Vi håber, der kommer flere med, siger Dan Jørgensen.

Det vil dog kræve vilje fra langt flere lande, hvis det for alvor skal lykkedes at ændre den europæiske klimapolitik, siger formand for klimarådet Peter Møllgaard.

- Selvfølgelig er store lande som Frankrig vigtige at få med, men det er i virkeligheden også ret vigtigt at få andre lande med, som er knap så forhippede på grøn omstilling. Vi skal også arbejde med at overbevise skeptikere, siger han.

Skeptikere i Østeuropa er vigtige

Peter Møllgaard tilføjer, at der er flere central- og østeuropæiske lande, som byder knapt så meget ind på klimadagsordnen, og de er vigtige.

- Hvis der er lande, som ikke har ligeså ambitiøse mål, kan vi risikere, at vores erhvervsliv flytter produktionen til andre lande, fordi de ikke vil leve op til de høje danske standarder, siger Peter Møllgaard, der også nævner, at EU's største økonomi, Tyskland, ikke må glemmes som en vigtig partner.

Netop det er Dan Jørgensen klar over:

- Tyskland sendte positive signaler, da Ursula von der Leyen (kommissionsformandskandidat, red.) nævnte, at reduktionen af CO2 skal ligge fra 50 i 2030 med mulighed for at gå længere. Vi kan håbe, det kan trække Tyskland i den rigtige retning, siger ministeren uden at fortælle, hvordan han vil overbevise Tyskland - Europas største udleder af CO2.

Prisværdigt initiativ

Dan Jørgensen er i det hele taget optimistisk. Han er overbevist om, at det kan få en betydning, når alliancen sender sin fælles erklæring til den indkomne næstformand for Europa-Kommissionen og kommissær for klima, Frans Timmermans, der skal høres i Europa-Parlamentets udvalg i næste uge.

Ursula von der Leyen har også nævnt, at 55 procents reduktion af CO2 kunne være en mulighed. Hvorfor er dit forslag netop 55 procent?

- Al erfaring viser, at hvis man skal have EU til at rykke, så skal der være et tal. Det er et tal man forhandler om i international sammenhæng, og der betyder det noget, hvad EU kommer med, siger Dan Jørgensen, der for ros for sit initiativ af Peter Møllgaard.

- Hvis vi kan få hele EU med, vil de danske mål have langt større effekt, og her er internationalt diplomati en del af løsningen. Derfor er det stærkt prisværdigt, at der bliver lagt pres på, siger Peter Møllgaard.

    Facebook
    Twitter