Mahdi drømmer om at blive ghettoens første superligaspiller

I Sundparken får 11 unge lommepenge for at vise, at det betaler sig at være god.

Jeg vil rigtig gerne til Holland og blive udtaget til talentskolen i Ajax Amsterdam, siger Mahdi Aldiwan. (Foto: Mads Korsager Nielsen)

Klappen på det brune Hornung & Møller-klaver er revet af. Med en håndskruetrækker fæstner Mahdi Aldiwan igen de små hængsler til træet over klaviaturet. Enlige toner sejler ud i rummet, når han strejfer tangenterne.

- Jeg har en halv fridag onsdag, hvor jeg ikke er til fodboldtræning om eftermiddagen. Der har jeg mulighed for at komme ud og tjene lidt lommepenge, siger han.

Mahdi Aldiwan på 14 er født og opvokset i Sundparken i Horsens. Han er en blandt 11 lokale drenge og piger, der som en del af det boligsociale arbejde er ansat i fritidsjob i området.

Lærer håndværk fra bunden

En ugentlig eftermiddag klarer han småreparationer i selskab med Ulfi Yucelbas, der er vicevært hos Andelsboligforeningen Odinsgaard og Sundparken.

I stedet for at købe færdige vinkelbeslag, så viser Ulfi Yucelbas drengene, hvordan man selv laver dem helt fra bunden. Hvordan man skærer metallet ud, svejser sammen og borer huller.

Det handler om at skabe ejerskab for området og belønne dem, der gør det godt.

- De unge tjener lidt lommepenge samtidig med, de lærer noget håndværksmæssigt. Så laver de noget fornuftigt og vi viser, at det godt kan betale sig at være inde i en god udvikling, siger Lars Mose fra Bo Trivsel, der koordinerer det boligsociale arbejde i Horsens Kommune.

Ghetto-stempel er irriterende

Sundparken i Horsens er et blandt 16 hårde ghettoområder på regeringens såkaldte ghettoliste. Et stempel som de 577 familieboliger har båret siden 2010.

- Vi er langt fra det, som folk tænker på, når de hører ordet ghetto. Vi er slet ikke i nærheden, siger Mahdi Aldiwan.

Han oplever Sundparken som et trygt, hyggeligt og socialt sted at bo. Når forældrene ikke er hjemme, er den nærmeste åbne dør aldrig længere end 50 meter væk.

- Det er irriterende, det der ghetto-stempel. Jeg har etnisk danske venner, som indtil de kom på besøg hos mig troede, at her ikke var rart. Men nu synes de, at det er hyggeligt. Jeg kan kun sige, at folk skal komme ud og besøge os og se med deres egne øjne.

Drømmer om fodboldfremtid i Ajax

Mahdi Aldiwan fortæller, at en fodbolddreng fra Sundparken netop har fået debut for AC Horsens i pokalturneringen. Der er fortsat ingen fra de gule murstensblokke på Hybenvej, der har debuteret i Superligaen.

- Det er det, jeg har gået efter, lige siden jeg var en lille dreng. Det vil jeg blive ved med, siger Mahdi Aldiwan.

Vicevært Ulfi Yucelbas viser Mahdi Aldiwan (th), hvordan man undgår, at klappen på fælleshusets klaver bliver skruet skævt på. (Foto: Mads Korsager Nielsen)

Han har syv-otte ugentlige træningspas med fodboldholdet og går i en sportsklasse på den nærliggende Langmarkskole.

- Drømmen begynder med at komme på førsteholdet i AC Horsens. På sigt håber jeg selvfølgelig, at jeg kan komme videre til udlandet. Jeg vil rigtig gerne til Holland og blive udtaget til talentskolen i Ajax Amsterdam. Det er en rigtig god klub for unge fodboldspillere. Der er mange, der bliver solgt videre til større klubber derfra, siger han.

Mahdi Aldiwan driver den sidste messingskrue ind i klaverets mørke træ. Yderligere et par toner sejler ud i rummet. Klappen over klaviaturets sorte og hvide tangenter er repareret.