Mai Mercado om mad i daginstitutioner: Sund kost rimer ikke på veganer-mad

Forslag om at tilbyde plantekost som en fast del af menuen i institutioner skaber debat.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har ikke noget problem med et vegetarisk eller vegansk tilbud, men hun fraråder det. Hun frygter, at forskellige madordninger er for tidskrævende og minder kommunerne om, at de skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Plantebaserede tilbud på menuen i vuggestuer og børnehaver er for tidskrævende, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Udtalelsen kommer i kølvandet på de seneste dages debat om, at Aarhus kommune fremover vil tilbyde plantebaseret kost ved siden af frikadellerne, spegepølsen og leverpostejen i kommunens institutioner.

- Lige nu vil det være for langt at gå at lave et forbud, for jeg har ikke indtryk af, at der er nogen, der serverer ren veganerkost, siger Mai Mercado.

Hun ser ikke noget problem i forslaget, så længe der er tale om et alternativ til den almindelige kost, men minder kommunen om, at de skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Aarhus kommune er opmærksom på Sundhedsstyrelsens anbefalinger i sit forslag. Af samme grund lægger forslaget heller ikke op til en udelukkende vegansk menu, men foreslår, at der fremover er et plantebaseret alternativ på bordet.

- Derfor er der også en forskel. Men jeg må erkende, at alarmklokkerne ringer hos mig. Jeg synes, at det er vigtigt, at børn får en næringsholdig, sund, god kost i landets daginstitutioner - og det rimer ikke på veganer-mad, siger Mai Mercado.

Forslaget er stillet af Socialdemokratiet, De Radikale og Alternativet, der tilsammen har flertal i Aarhus Byråd.

Brug tiden på pædagogik

Baggrunden for forslaget i Aarhus er, at flere veganerforældre har ønsket, at deres børn kan få vegansk mad i daginstitutionen. Samtidig skal forslaget være med til at indfri kommunens mål om at blive CO2-neutral i 2030.

Men ministeren advarer mod, at det ekstra madtilbud vil stjæle tid fra pædagogisk arbejde i institutionerne.

- Jeg kan ikke politisk forsvare, at de bruger tid på at anrette forskellige madordninger frem for bare at være sammen med børnene, siger hun.

Derfor mener Mai Mercado principielt heller ikke, at forældre skal kunne give deres børn plantebaserede madpakker med hjemmefra.

- Nej, det synes jeg ikke. Det er tidskrævende, siger Mai Mercado og understreger, at der allerede er 'et godt og solidt måltid mad' i vuggestuer og børnehaver, som følger sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Mai Mercado vil ikke blande sig i, hvordan forældre og deres børn spiser privat.

- Men jeg er bekymret over tidens tendens, hvor børn og også meget små børn skal involveres i forældrenes livsstil, når det gælder mad. Jeg synes, man skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger.