Maleri slår rekord: Dyreste solgt i Danmark nogen sinde

Maleriet "Interiør fra Strandgade 30" af Vilhelm Hammershøi er solgt for 31,5 millioner kroner.

31,5 millioner kroner.

Sådan lyder hammerslaget for maleriet "Interiør fra Strandgade 30" af Vilhelm Hammershøi, der her sen eftermiddag er blevet solgt hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen.

Hermed er maleriet, der blev malet i år 1900, det dyreste maleri, som nogen sinde er blevet solgt i Danmark. Et maleri af P.S Krøyer - 'Hanne og Else Benzon ved Stokkerup Strand' - opnåede det hidtil højeste hammerslag med 7,7 millioner kroner i 2000.

Der er dog stadig et stykke op til det dyreste danske maleri nogen sinde.

Den rekord tilhører også Hammershøi. Maleriet 'Interiør med kvinde med klaver, Strandgade 30' blev i 2017 solgt hos auktionshuset Sotheby's i New York for omkring 36 millioner kroner.

Tidligere solgt for 9.600 kroner

Vilhelm Hammershøis maleri viser hans kone, Ida, ved vinduet på Strandgade på Christianshavn, hvor hun står med en bog i hånden, og på gulvet spiller lyset, der kommer ind udefra.

Hammershøis værker gik førhen til relativt beskedne priser, men har siden 1980'erne gennemgået "en eksorbitant prisudvikling", lød det tidligere i dag fra Julie Voss, der er afdelingsleder hos Bruun Rasmussen.

Maleriet blev i 1960 solgt på auktion hos Bruun Rasmussen for 9.600 kroner.

Hun svarede også på, hvorfor Hammershøi er blevet så populær i både ind- og udland.

- Det er en blanding af nordisk melankoli og poesi, en farveskala og et lys. Han er ligesom hævet over det regionale og nationale og appellerer også til mennesker i Europa, USA og Japan, sagde Julie Voss til Ritzau.

Rettelse 27. november kl. 20.30: Tidligere fremgik det, at et maleri af Edvard Munch havde opnået det højeste hammerslag i Danmark. Det er rettet til, at det højeste hammerslag før i går var et maleri af P.S Krøyer, der blev solgt i år 2000.