Malik slår løs på Danmark, og forsikringsselskaberne forventer mange stormskader

Væltede træer og flyvende trampoliner kan efterlade Danmark med mange stormskader.

Området omkring Kronprins Frederiks Bro i Frederikssund, er sikret med watertubes og er klar til stormen Malik. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Stormen Malik moser hen over de danske kyster og byer og presser vandet op over havnekanter, mens træer, vejskilte og flagstænger flere steder lægger sig ned.

Øresundsbroen såvel som Storebæltsbroen er lukket, færgeruter er aflyst, sandsække er lagt ud og en lang række tog landet over er kørt i garagen.

Flere politikredse opfordrer nu til, at man undlader at gå udenfor i stormen. Det gælder i Midt- og Vestjylland så vel som Københavns Vestegns Politi.

Også fra Nordjyllands Politi er beskeden fra vicepolitiinspektør Anders Uhrskov klar.

- Stormen har fået fat i det nordjyske, og vi har rigtig mange hændelser, som løber ind fra borgere. Og det er derfor, vi nu fraråder folk at gå udenfor. Det er simpelthen for farligt.

Ved vestkysten er der registreret vindstød af orkanstyrke, og der er altså rigtig godt smæk på vinden. Det siger DR's vejrvært Anders Brandt.

- Vi har middelvind af stormstyrke og vindstød af orkanstyrke. Så det er en regulær storm og sådan en som vælter træer, får tagsten til at falde ned og får de her berømte havetrampoliner til at vælte rundt, siger han.

Kommer en byge kortvarigt forbi, vil vindstyrken stige voldsomt og kan give større skader.

Sidst vi havde en kraftigere storm i Danmark var i oktober 2017, hvor stormen Ingolf huserede. Men flere sammenligner allerede nu Malik med den meget voldsomme storm Bodil fra 2013, som blandt andet gav alvorlige oversvømmelser mange steder i landet.

Og den sammenligning er måske ikke helt ved side af.

- Som progonoserne er nu rent vandstandsmæssigt og vindhastighedsmæssigt når vi ikke op på 'Bodil'. Men det her er en langvarig storm, hvor vi får mere end et halvt døgn med vindstød af stormstyrke, og den kan derfor godt sammenlignes med Bodil, siger Anders Brandt.

- Og om nogle år vil stormen Malik være en storm, man stadigvæk kan huske.

Lang tid siden ’Bodil’ kan koste

Hos de danske forsikringsselskaber forventer man, at stormvejret mandag bliver afløst af stormløb mod telefonlinjerne fra kunder med stormskader.

Vindstødene er langt over den grænse, der udløser erstatning fra forsikringen, hvis man er uheldig at få skade på hus eller bil.

Grænsen er vindstød på 17,2 meter i sekundet, men Malik har allerede været oppe at røre vindstød på 39,4 meter i sekundet. Måler et vindstød 32,6 meter i sekundet, er der tale om vindstød af orkanstyrke.

Så har man papirerne i orden, kommer der med få undtagelser hjælp fra forsikringsselskabet.

Sådan lyder det fra Ole Vidstrup fra Forsikringsoplysningen.

Og han forventer rigtig mange mindre skader på danske huse i kølvandet på Malik.

- Det vil være nedfaldne tegl og trægrene. Det kan også være trampolinen, der kommer og smadrer ruderne, og så dækker forsikringen, siger han.

Han sammenligner stormen med Bodil i forhold til de skader, han forventer at se. Men uanset om man så sammenligner med Bodil i 2013, Ingolf i 2017 eller bare Laura i marts 2020, så er det længe siden, der sidst har været en storm.

- Det værste er nok, at det ikke har blæst længe. Jo længere tid det er siden, det har blæst, jo værre bliver skaderne, siger han.

- Det kan være antenner, der er blevet skøre, træer der er rådnet og tagsten der er blevet løse. Og det er dem, der sker flest skader på, når det er længe siden, det har blæst sidst.

Og mens flyvende tagsten og trampoliner kan være nok så træls, så bliver vandet det værste - eller i hvert fald dyreste, forudser Ole Vidstrup.

- Roskilde Fjord, Odense Fjord, Nordkysten og alle de steder, hvor vinden står på og vandet står højt. Det er højvande i forvejen, og det er nok der, vi vil se de økonomiske største skader, siger han.

Skader der vil blive dækket af den statslige stormflodsordning, som forsikringsselskaberne administrerer. Hvis der bliver erklæret stormflod.

Bedre beredt end i 2013

Indtil videre er det dog mest væltede træer og flyvende tagstykker, der giver problemer, mens den forhøjede vandstand truer i løbet af i morgen, ifølge prognoserne.

I Frederikssund har man evakueret 20 plejehjembeboere, mens man i Holbæk har kørt sand og lagt mobile dæmninger ud i stor stil.

Beredskabsstyrelsen er sammen med de kommunale beredskaber ude ved Odense og ved den nordsjællandske kyst.

- Vi forventer, at der kommer højvande i forbindelse med, at vandet bliver presset op i Østersøen. Vi følger situationen tæt og har indkaldt ekstra mandskab, så vi er klar klar til at assistere andre myndigheder, siger Anders Lindholm, der er sektionsleder i Beredskabsstyrelsen.

Og det er blandt andet erfaringerne fra Bodil, der spiller ind i forberedelserne.

- Vi er blevet bedre rustet siden 2013 og har fået anskaffet meget mere materiel og fået uddannet i det materiel, og det er det samme i kommunerne. Så jeg vil vovo at påstå, at vi er meget bedre rustet, siger han.