Maling kan give alvorlig allergi

Nymalede rum kan afgive luft med det stærkt allergi-fremkaldende konserveringsmiddel MI, flere uger efter der er blevet malet, viser ny forskning. Udviklingen i allergi overfor MI i blandt andet maling breder sig som en epidemi og er helt uden fortilfælde, siger professor.

Nymalede rum kan afgive luft med stærkt allergi-fremkaldende konserveringsmiddel. (© Colourbox)

En ordentlig omgang maling. Det var, hvad lejligheden trængte til, mente Annette Nielsen, der til daglig arbejder som kunderådgiver. Men der var ikke engang malet færdigt, før hun ikke kunne holde ud at være i rummet, fortæller hun i aftenens udgave af Kontant på DR1.

- Jamen, så begyndte jeg at slå ud i ansigtet og på armene, og jeg fik vejrtrækningsproblemer, beretter Annette Nielsen.

Efter der var malet, kunne hun ikke opholde sig i lejligheden, så hun mistænkte malingen for at være skyld i de allergiske reaktioner.

'Det er en epidemi'

Det viste sig senere, at være ganske rigtigt. Hos Videnscenter for Allergi fik hun konstateret allergi overfor konserveringsmidlet Methylisothiazolinone, der forkortes MI. Hun er desværre ikke den eneste med den allergi, siger professor ved Videnscenter for Allergi på Gentofte Hospital, Jeanne Duus.

- Udviklingen i allergi overfor MI er helt uden fortilfælde. Det er en epidemi over for et meget potent allergi-fremkaldende stof, som vi alle sammen udsættes for uden nogen rigtig begrænsning, fortæller Jeanne Duus.

MI findes i maling, men også i flere kosmetikprodukter. Det er et konserveringsmiddel, der skal forhindre produkterne i at fordærves. Problemet er, at man kan udvikle allergi, hvis man udsættes for det. Og man behøver ikke være særligt overfølsom eller allergisk over for andre ting for at udvikle MI-allergi.

- Jeg er ikke allergisk over for noget andet, kun lige det her. Ikke parabener eller parfumer eller noget af det andet, som man siger, man skal undgå. Kun lige det stof, siger Annette Nielsen.

Luftbåren allergi

Faktisk behøver man ikke være i fysisk berøring med maling for at udvikle allergien eller få allergiske reaktioner. Stoffet MI kan nemlig være i luften i lang tid, efter der er blevet malet. Det viser en undersøgelse af maling, som Videncenter for Allergi har lavet.

- Det har vi påvist i nogle forsøg, hvor vi har lavet en opstilling og kunnet måle, hvor meget MI der afgives. Det er jo i hvert fald sådan, at det kan måles i luften i mindst halvanden måned, siger Jeanne Duus.

Den nuværende lovgivning pålægger ikke producenterne at deklarere, når malingen indeholder MI, medmindre der er tale om meget høje koncentrationer. Så høje, at de reelt ikke findes i maling i dag. Derfor ved man ikke, om den maling, man køber, indeholder MI.

Hos Astma Allergi Danmark ser man bekymret på udviklingen, og man har derfor nu introduceret sit mærke, Den Blå Krans, til maling. Kravet er, at der ikke må være MI i malingen. Ingen malingsproducenter har på nuværende tidspunkt Den Blå Krans.

Videnscenter for Allergi anbefaler ligeledes, at det skal deklareres, hvis MI overhovedet indgår i malingen.

Se Kontant i aften for at se, hvor mange malinger, i en test hos Videncenter for Allergi, der indeholdt MI.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk