Malmros: Klassekammerat reddede min film med milliongave

Pengenød var ved at bremse Nils Malmros nye film, Sorg og Glæde. Men der kom hjælp fra en gammel ven.

Det var lige før, Nils Malmros' nye film måtte lægges i skuffen på grund af pengemangel. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Torsdag er der biografpremiere på Nils Malmros-filmen Sorg og Glæde, som beskriver, hvordan instruktørens kone i en psykose dræbte deres fælles barn.

Men filmen var lige ved ikke at blive en realitet. Den løb nemlig ind i alvorlige pengeproblemer undervejs i produktionen.

- Vi manglede to millioner kroner og kunne simpelthen ikke få filmen realiseret, forklarer Nils Malmros i et interview med Ritzau.

- Vi var godt i gang med at lægge den ned. Det havde været forfærdeligt.

Mente ikke det handlede om kærlighed

Problemet opstod, da nogle af de finansieringskilder, instruktøren havde regnet med støtte fra, afviste at give penge til filmen.

- Nordisk Film & TV Fond ville ikke støtte os, og det er jeg rent ud sagt målløs over. Den store dramaturg Ingolf Gabold (dramachef i DR frem til 2012, red.) ville heller ikke støtte os. Han kunne ikke se, at filmen handlede om kærlighed, fortæller instruktøren.

I stedet kom hjælpen fra en uventet kant. Malmros gamle klassekammerat fra mellemskolen, gymnasiet og medicinstudiet, Mogens Johansen, kom ham til undsætning.

En personlig gave

Mogens Johansen, som spillede hovedrollen i instruktørens debutfilm En Mærkelig Kærlighed, er gift med Gunhild Kirk Johansen, der er barnebarn af Lego-stifteren Ole Kirk Christiansen, og han har tidligere siddet i bestyrelsen for legetøjskoncernen.

- Jeg har før snakket med Mogens, når vi har været i problemer og ikke kunnet finde de sidste penge. Men Legos fonde kan ikke støtte, når der er en kommerciel producent, som i sidste ende skal tjene penge på filmen, forklarer Malmros.

Derfor kom de afgørende millioner fra vennens egen lomme.

- Den her gang følte Mogens så stærkt for, at filmen skulle laves, at han selv gik ind og lagde pengene. Det var ikke en investering, det var en gave, fortæller instruktøren.

En bestemt scene gjorde forskellen

Han havde sendt sin ven manuskriptet, der beskriver tiden omkring tragedien, som rammer Malmros og konen, der i filmen hedder Johannes og Signe.

Og det var en specifik scene, som fik Mogens Johansen til at engagere sig økonomisk i filmen.

- Han siger selv, at da han læste scenen, hvor to fædre fem dage efter tragedien ringer på døren hos Johannes med en erklæring, hvor forældrene enstemmigt ønsker Signe tilbage som skolelærer for deres børn, blev han så bevæget, at der ikke var nogen diskussion om, at han ville støtte filmen, siger Nils Malmros.

/ritzau/

Facebook
Twitter