Malthe Thomsen blev renset for anklager om overgreb: Fundet død 27 år gammel

Den 27-årige pædagog, der i 2014 gennemlevede et mareridt i New York, er død af en blodprop i hjertet.

Danske Malthe Thomsen, som blev anklaget og senere renset for krænkelser af børnehavebørn i New York, er død i en alder af 27 år.

Det oplyser Malthe Thomsens mor, Gitte Thomsen, til DR Nyheder.

Malthe Thomsen døde ifølge moren af en blodprop i hjertet.

Han blev fundet død i lørdags på sit værelse på filmhøjskolen, European Film College, i Ebeltoft.

- Selvom hans sjæl flyver videre, gav hans krop op. Det er den ultimative pris, han har betalt, siger Gitte Thomsen til DR Nyheder:

- Han var så meget mere end et offer fra sagen i New York både før, under og efter. Vi skylder ham, at han skal tales op. Hans liv skal være en hyldest til det levede liv. De fire år efter sagen blev taget fra hans unge liv, men han havde 22 år inden, og han havde rejst sig og blomstrede op på den højskole. Han havde det rigtig godt, fortæller moren.

Malthe Thomsens historie kom frem i medierne i sommeren 2014, efter en kvindelig kollega havde anklaget den dengang 22-årige unge danske mand for krænkelser af børn i den amerikanske børnehave, hvor han var i praktik som pædagogmedhjælper.

Anklagemyndigheden fandt aldrig beviser mod ham, og sagen blev droppet i november 2014.

Skiftede spor efter sagen

Malthe Thomsen havde siden sagen i New York forsøgt at starte forfra med sit liv og komme på fode igen efter fire års kamp, der i juni sidste år endte med, at han indgik et forlig med kvinden bag de falske anklager og modtog et ukendt millionbeløb i erstatning.

Gitte Thomsen fortæller til DR Nyheder, at Malthe Thomsen havde formået at komme godt videre med sit liv efter den opslidende sag, der tog hårdt psykisk på både ham og familien.

Da Malthe Thomsen kom hjem fra New York i november 2014 efter fem måneders mareridt, færdiggjorde han sin pædagoguddannelse, men han kunne ikke længere se sig selv i faget på grund af overgrebssagen.

I september sidste år begyndte Malthe Thomsen på filmhøjskolen, og her fandt han ifølge moren sin rette hylde.

- Hans netværk var enormt, og han havde en kanon humor og kunne se skæve vinkler på alting. Han gjorde et kæmpe indtryk på folk, siger Gitte Thomsen.

Malthe Thomsen var pædagogstuderende i New York og blev tilbageholdt i storbyen i næsten et halvt år, indtil anklagemyndigheden droppede sagen mod ham. Her ses han foran retten i New York med sin mor, Gitte Thomsen. (Foto: © Brendan MCDermid, Scanpix)

Ville hjælpe andre mandlige pædagoger

Hun fremhæver, hvordan det var vigtigt for Malthe Thomsen at fortælle åbent om sagen for at kunne hjælpe andre mandlige pædagoer.

- Det var derfor, han stod frem. Han gjorde det ikke for pengene, men for at hjælpe andre og gøre en forskel, siger Gitte Thomsen.

Hans sag har også betydet, at forhør i New York nu altid skal filmes for dokumentationens skyld, og det er Malte Thomsens fortjeneste, siger moren.

Malthe Thomsen selv blev under et seks timer langt forhør presset til at tilstå overgrebene, da politiet påstod, man havde videomateriale, som kunne fælde ham. Det viste sig ikke at passe.

Malthe Thomsen lagde over for medierne aldrig skjul på, at sagen havde givet ham psykiske vanskeligheder og søvnbesvær, men han så lyst på fremtiden, fortalte han i juni sidste år, da DR Nyheder talte med ham.

- Det er virkelig en ny start, jeg ser det som en anden chance. Jeg har virkelig været langt nede. Jeg kan mærke, at det letter nu og giver mig noget tro på, at der er noget godt i vente, sagde han.

Tidslinje - Malthe Thomsen-sagen

  • På skolen i New York var alle glade for Malthe Thomsen. Derfor kom det som et chok for den unge dansker, da en kollega i juni 2014 anklagede ham for at have forgrebet sig på 13 børn i børnehaven.

  • Skolen interviewede de øvrige pædagoger på hans stue, og der blev indsat en observatør på stuen, uden at den danske pædagogstuderende vidste det.

  • Undersøgelsen frikendte Malthe Thomsen fuldstændig, og den kvindelige kollega blev fyret.

  • Malthe Thomsen gennemlevede et mareridt i USA, da amerikansk politi tilbageholdt ham i New York i fem måneder, indtil han blev renset for anklagerne om overgreb.

  • I løbet af de fem måneder blev han først presset af politiet til at tilstå krænkelserne, fordi anklagemyndigheden påstod, man havde videomateriale som bevis for de påståede overgreb.

  • Dernæst blev han varetægtsfængslet i det berygtede Riker-fængsel og modtog dødstrusler, så han måtte sidde i isolation.

  • En dommer valgte til sidst at løslade ham mod kaution. Han fik en fodlænke på og måtte ikke forlade Manhattan.

  • Det kostede familien over en million kroner at føre sagen i USA. Først i november 2014 droppede anklagemyndigheden sagen, og han kunne rejse hjem til Danmark med sine to mødre.

  • I september 2016 indgik han et forlig med anklagemyndigheden og fik 500.000 kroner i erstatning. Hans advokat havde krævet 48 millioner kroner.

  • I juni 2018 indgik han et forlig med kvinden bag de falske anklager og fik tilkendt et ukendt millionbeløb i erstatning.