Malthe Thomsen sagsøger staten New York for 48 millioner

Den danske pædagogstuderende vil desuden have politiet til at ændre procedurer for kontroversielle afhøringsmetoder, fremgår det af sagsanlæg.

Politiet i New York skal tvinges til at videofilme samtlige forhør for at undgå, at sigtede kan blive manipuleret til en tilståelse, uden at det siden kan dokumenteres, lyder kravet fra danske Malthe Thomsen.

Den danske pædagogstuderende Malthe Thomsen blev løsladt den 13. november sidste år, da anklagemyndigheden i New York måtte droppe alle anklager mod ham omuterlighed mod børnehavebørn.Nu søger han erstatning for de fem måneder, han var tilbageholdt enten i det berygtede fængsel Rikers Island eller iført GPS-fodlænke på Manhattan.

Ifølge det 46 sider lange sagsanlæg, som DR Nyheder har fået indblik i, forlanger Malthe Thomsen syv millioner dollar, cirka 48 millioner kroner, samt en ændring af politiets procedure i forbindelse med afhøringer af mistænkte.Blev anklaget for børnemisbrugMalthe Thomsen blev anklaget for misbrug af børnehavebørn i den institution, hvor han var praktikant, og under politiets afhøringer tilstod han.Men tilståelsen var falsk, har både han og hans forsvarer hævdet fra sagens begyndelse. Manipuleret frem af politiet ved hjælp af løgne om beviser, der ikke eksisterede.

Og som DR Dokumentaren ”Anklaget i New York” dokumenterer, blev kun det sidste forhør videofilmet. De mange timer, hvor Malthe Thomsen blev præsenteret for politiets ikkeeksisterende beviser og manipulerende afhøringsmetode, blev ikke optaget på video.Samtlige afhøringer skal filmesDerfor forlanger Malthe Thomsen i sit sagsanlæg mod staten New York, betjenten, der afhørte ham og anklageren, der førte sagen, at New York fremover videofilmer samtlige afhøringer.Ikke blot det sidste forløb, hvor den sigtede efter timevis af forhør kan risikere at være blevet nedbrudt af politiets forhør og falske beviser.- Vi synes rent ud sagt, at det er noget svineri, at de stadig ikke optager afhøringer af mistænkte på politigården. Der er stor risiko for falske tilståelser, når de bliver afhørt under REID-metoden, siger forsvarsadvokat Jane Fisher-Byrialsen, der kører erstatningssagen for Malthe Thomsen.

Hun refererer til den omdiskuterede afhøringsteknik REID, hvor politiet bevidst går efter at nedbryde den sigtede for at få ham til at erkende skyld.- Jeg tror, det bliver op ad bakke, men det er en kamp, vi er parate til at tage, fordi det er vigtigt, siger Jane Fisher-Byrialsen.Har kostet en millionMalthe Thomsen har lidt et tab på cirka en million kroner efter alle regninger for kaution, husleje på Manhattan og flybilletter er betalt.

Hvis han vinder erstatningssagen og får udbetalt et pengebeløb, skal det i første omgang dække disse omkostninger, men han siger til DR Nyheder, at kravet om at tvinge politiet i New York til fremover at optage alle afhøringer på video følelsesmæssigt er det vigtigste.- Der findes ikke et beløb, der kan kompensere for de ting, jeg og min familie har været igennem, og vi vil gerne kompenseres for de pinsler og udgifter, vi har oplevet, siger Malthe Thomsen til DR Nyheder.

- Men tanken om hvor meget godt det vil gøre for de svagest stillede i New York, hvis vi kommer igennem med kravet om, at alt fremover skal videofilmens, er virkelig opløftende for mig. På den måde ville jeg endelig kunne have følelsen af, at der rent faktisk kom noget godt ud af det hele.

Facebook
Twitter