'Man misbruger en god anledning for at grave grøfter i befolkningen'

Folketingsmedlemmet Yildiz Akdogan (S) har forsøgt at samle penge ind til julepynt på Nørrebro. Hun er vred over dagens optøjer.

Alle de 11 anholdte er fra moddemonstrationen ”No Pegida”. De er sigtet for blandt andet hærværk og efter ordensbekendtgørelsen, og én er sigtet for vold mod tjenestemand. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

- Jeg er rasende!

Sådan lyder reaktionen fra folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S), der er initiativtager til kampagnen ”Red julebelysning” på Nørrebro.

Men i stedet for julestemning med lysende hjerter og stjerner over Nørrebrogade, blev kvarterets manglende julebelysning i dag et tema for to demonstrationer, der endte med 11 anholdte.

To grupper demonstrerede mod hinanden; den ene var fra For Friheden, som er det tidligere Pegida som hver lørdag demonstrerer mod "den snigende islamisering af Danmark og Vesten" - og i dagens anledning også mod fraværet af julepynt på Nørrebro. Den anden gruppe var ’No Pegida’, og de to demonstrationer skabte tumult på blandt andet Dronning Louises Bro og i Nørrebrogade.

- Jeg er styrtende ligeglad med, om det er en højrenationalistisk gruppe eller den modsatte fløj, der demonstrerer og kommer med usandheder. Man misbruger en god anledning for at grave grøfter i befolkningen. Jeg er simpelthen så irriteret, siger Yildiz Akdogan.

Ansøgning blev sendt for sent

For Frihed har i en videoindbydelse på sin Facebookside begrundet temaet for dagens demonstration sådan her:

- Temaet er jul på Nørrebro. Vi går på Nørrebro, fordi lokaludvalget har truffet den ærgerlige beslutning ikke at pynte op til jul, og det synes vi selvfølgelig er meget kedeligt, da det er en dansk tradition at pynte op til jul på gader og stræder.

(Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

I forsommeren afviste et flertal af medlemmerne af Nørrebro Lokaludvalg en anmodning fra Nørrebro Handelsforening om at yde 120.000 kroner i støtte til julepynt. Ansøgningen kom for sent, og pengene var allerede delt ud.

Det var der nogle, som syntes var ærgerligt. Yildiz Akdogan bor selv i kvarteret, og hun satte sig i spidsen for en indsamling med det formål alligevel at skaffe julelys til Nørrebro. Målet var at samle 75.000 kroner ind, men her tre dage inde i december, står der "blot" 30.000 kroner på kontoen.

- Det var slet ikke kun folk, der hedder Hansen og Jensen, der har bidraget. Jeg har selv sat opslag op i 20-30 butikker, og delt 50 flyers ud til borgere. Folk har været meget positive, for man behøver ikke at være kristen for at fejre jul. Julen er ikke bare hyggelig, den er en højtid, som samler folk, siger Yildiz Akdogan.

- Men er der virkelig så stor en vilje til julebelysning blandt borgerne på Nørrebro, når der kun er samlet 30.000 ind?

- Jeg har kun været i gang i 20-25 dage, og det kræver mange ressourcer. Hvis jeg var gået i gang tidligere, tror jeg, at jeg kunne have nået det, siger Yildiz Akdogan.

Spærret vejen med bål

Alle de 11 anholdte var fra moddemonstrationen ”No Pegida”. De er sigtet for blandt andet hærværk og efter ordensbekendtgørelsen, og én er sigtet for vold mod tjenestemand.

Ifølge vicepolitiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard var der ingen konfrontation mellem de to grupper. Alle anholdelser skete i kontakten mellem politi og demonstranter fra moddemonstrationen.

Demonstrationen startede på Israels Plads i det indre København, Herefter eskorterede politiet den videre mod Dronning Louises Bro og Nørrebrogade, hvor moddemonstranter havde forsøgt at spærre vejen med byggemateriale og bål.

I Frihed For-gruppen var der 30-50 personer, mens der var 100-150 deltagere i moddemonstrationen.

FacebookTwitter