Der var helt stille i retslokalet i Retten på Frederiksberg, inden dommen mod den 21-årige Helmi Mossa Hameed blev afsagt.
Over flere dage har retten taget stilling til, om den 21-årige mand var påvirket, da han en efterårsdag sidste år ramte en kun femårig pige og hendes mor, da de sammen gik på fortovet på Peter Bangs Vej på vej hjem fra børnehave.
Moderen blev ramt og slog sit hoved ind i muren, mens datteren blev dræbt på stedet. Den nu dømte flygtede efter ulykken og blev først anholdt dagen efter.
Et par minutter over 15.30 kom dommer Christian Lundblad ind i retslokalet, hvorefter alle rejste sig op.
- Du bliver idømt seks års fængsel. Omdrejningspunktet var det her uagtsomme manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Det mener vi, at der er, sagde retsformanden.
- Og vi mener, at du formentligt tager det (lattergas, red.), før du kører over. Og du er bekendt med konsekvenserne. Vi ved, at denne indtagelse af disse store mængder kan henføres til hensynsløs kørsel, sagde retsformanden.
Han meddelte også, at man havde frataget den 21-årige mands førerret for bestandigt.
Der var ikke nogen synlig reaktion at spore hos den nu dømte, da dommen blev afsagt. Derimod fik følelserne frit løb hos de pårørende til den lille pige.
I straffen indgår også en reststraf på 167 dage fra domfældtes prøveløsladelse 5. august 2020.
Den nu dømte har under sagen nægtet sig skyldig i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.
Han har erkendt, at han førte bilen, der dræbte den lille pige, men han har nægtet at være påvirket.
Han har desuden fortalt i under retsmødet, at den smule kokain, der blev fundet i hans blod, var taget efter ulykken.
Den del af tiltalen blev han frifundet for.
Tilfreds anklagemyndighed
Anklagemyndigheden havde krævet mellem syv og otte års fængsel til Helmi Mossa Hameed, som udover ulykken på Peter Bangs Vej også var tiltalt for en række andre forhold.
Heriblandt en voldsom trafikulykke på Vesterbro kun halvandet år før ulykken på Peter Bangsvej.
Her blev to kvinder alvorligt kvæstet, hvor den ene stadig har store men i dag.
Her var den 21-årige mand påvirket af alkohol og kørte for stærkt, da han ramte bilen med de to kvinder i.
Derudover var han tiltalt for en række andre trafikforseelser og narkoforhold.
Og selvom dommeren ikke valgte at følge anklagemyndighedens påstand, så udtrykte de alligevel en stor tilfredshed, da dommen var blevet afsagt.
- Anklagemyndigheden er meget tilfreds med den afsagte dom. Vi er blevet hørt på alle væsentlige og principielle punkter i denne her sag, sagde senioranklager og advokaturchef Kristian Kirk.
- Vi er også meget tilfredse med, at han er blevet frakendt sit kørekort for bestandigt, så han forhåbentlig ikke ses i trafikken igen.
Helmi Mossa Hameed havde købt en flaske lattergas på 580 gram, som han tog i løbet af få timer op til ulykken. Det er kun tilladt at sælge 17 gram til en person, fordi gassen bliver betragtet som farlig.
Men da stoffet hurtigt er ude i kroppen igen, og derfor kan det være svært at bevise, at folk har været påvirket af lattergas.
En udfordring som anklager Kristian Kirk flere gange har påpeget under sagen.
- Lattergas må man jo godt indtage, for det er ikke ulovligt. Men det her med at køre med lattergas er en helt en helt anden ting. Og det kræver jo, vi kan bevise, at folk ikke har kunnet køre deres bil på en fuldt betryggende måde, og det er jo det, der er lykkedes her, sagde han.
Anklagemyndigheden lagde i forbindelse med sagen også vægt på, at den tiltalte flere gange havde kørt uden kørekort og over for rødt.
- Det har været helt centralt for sagen, hvilken trafikadfærd han har lagt for dagen. Han udgør en fare for færdselssikkerheden, og derfor var det også vigtigt for os at forstå, hvorfor han køre over for rødt gang på gang, sagde anklagerfuldmægtig Emilie Jønsson.
Forsvar: Selvfølgelig bliver man påvirket
Den 21-åriges forsvarer, Christian Bjerrehuus, havde under sin procedure krævet, at hans klient blev idømt mellem to og et halvt og tre års fængsel.
- Jeg tænker, vi er landet midt imellem min og anklagemyndighedens fængselspåstand.
Den 21-årige mands forsvarer har udbedt sig betænkningstid om, hvorvidt forsvaret vil anke.
- Nu skal vi læse dommen igennem. Jeg tror, alle håber på, at det kan få en ende specielt også for de efterladtes skyld. Men vi skal selvfølgelig kigge på dommen, lød det fra ham efter domsafsigelsen.
Under hele sagen har forsvaret gentagene gange slået fast, at der var tale om en meget tragisk sag.
- Vi har en masse forskellige sager også med personfarligt kriminalitet. Men det her jo uagtsomt manddrab, og det er nogle særdeles ulykkelige omstændigheder, særligt når der et barn involveret.
- Jeg ville lyve, hvis det ikke følelsesmæssigt har påvirket mig. Jeg er også menneske, og det er en af de sager, som psykisk er hårde, lød det fra forsvaret.
Christian Bjerrehuus og hans klient har nu 14 dage til at vurdere, om sagen skal til landsretten.
Fokus på vanvidsbilisme
Sagen fik stor politisk bevågenhed, da manden tilbage i oktober kørte den femårige pige ned på Frederiksberg.
- Mit hjerte græder. Jeg vil gerne sende mine varmeste tanker til den familie, der på tragiske vis mistede en lille pige på kun fem år i går, skrev statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andet dengang i en længere opdatering på Facebook.
Også justitsminister Nick Hækkerup (S) var ude at fordømme vanvidsbilisten.
- Jeg har ikke ord for, hvor tragisk familiens tab er, og jeg har sjældent set magen til fej og krysteragtig adfærd, når bilisten samtidig flygter fra stedet, sagde han tilbage i oktober til Ritzau.
Sagen var også med til at skubbe på for en aftale, der skærper straffene for vanvidskørsel.
En aftale, som et bredt flertal indgik sidste år i december, og som trådte i kraft 31. marts i år.
De nye regler betyder blandt andet, at politiet kan beslaglægge bilen fra en vanvidsbilist, ligegyldigt om det er førerens egen bil eller ej.
Og så er straffene for både uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og for bringe nogen i fare ved vanvidskørsel blevet øget.
Den 21-årige var dog ikke tiltalt efter den nye lovgivning, da den ikke var trådt i kraft, da ulykken skete.