Mand sigtet for terror: Forsøgte at meje fodgængere ned i gågade i Aarhus

Siden juli har en 33-årig mand siddet fængslet i terrorsag. Han nægter sig skyldig.

Sådan ser betonklodserne ud i Frederiksgade. (Foto: Frederik Dupont Hald) (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, PHOTOJOURNALIST MIKKEL BERG PEDERSEN)

Midt i den travle Frederiksgade i Aarhus kom en Mercedes den 18. juli pludselig kørende med mindst 50 kilometer i timen med kurs mod tilfældige personer.

Fodgængerne hoppede for deres liv, inden føreren vendte sin bil og kørte målrettet mod andre personer i gågaden.

Ingen personer blev ramt, men politiet og anklagemyndigheden anser episoden som et forsøg på terrorangreb, og en 33-årig mand er sigtet i sagen.

Det er netop kommet frem i et retsmøde ved Retten i Aarhus.

Den sigtedes forsvarsadvokat har tidligere oplyst til DR, at hans klient nægter sig skyldig.

Ringede selv efter hjælp

Klokken 23.46 fik politiet anmeldelsen om den hasarderede kørsel. Kort inden klokken 02 blev han anholdt i Herskind, der ligger omkring 15 kilometer vest for Aarhus.

Af døgnrapporten fra Østjyllands Politi den 19. juli fremgår det, at den 33-årige selv kontaktede vejhjælp, fordi han i et solouheld havde kørt dæk og fælg i stykker.

Herefter kom betjente til, og de fandt to store knive i bilen samt en mindre kniv i mandens jakkelomme. Af sigtelsen, der er kommet frem i dag, er knivene ikke nævnt.

Manden blev den 19. juli varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling. Fængslingen udløb i dag, og derfor afholdt Retten i Aarhus et retsmøde, hvor en dommer besluttede sig for, at manden skal forblive fængslet foreløbig frem til den 9. september.

Den 33-årige har et stort sort fuldskæg, hans mørke hår er kortklippet. Han er iført en grønlig stofjakke. Undervejs sidder han rolig, mens hans hænder sidder fastspændt i et fikseringsbælte.

Ifølge DR's oplysninger er den sigtede tidligere dømt for bandekriminalitet. I 2015 blev han af retten idømt en behandlingsdom, fordi han blev erklæret sindssyg.

Flere medier, heriblandt DR Nyheder, har allerede berettet om, at manden var sigtet for terrorforsøg, men det er først i dag, at politiet fortæller offentligheden om den præcise sigtelse.

Handlede formentlig alene

Efter hændelsen er der blevet stillet betonklodser i gaden.

Østjyllands Politi har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor man fortæller, at efterforskningen sker sammen med PET. Ifølge politiet er der intet, der tyder på, at manden handlede sammen med andre.

- På baggrund af den konkrete kørsel og forskellige andre omstændigheder efterforsker vi fortsat sagen som en terrorsag, og vi har iværksat en lang række efterforskningsskridt for at klarlægge omstændighederne og finde ud af, hvad motivet bag den 33-åriges handlinger var, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen.

- Vores formodning er, at han handlede på egen hånd, men det er selvfølgelig en af de ting, vi skal afdække yderligere i vores videre efterforskning.

Giver mindelser om udlandet

Ifølge Louise Dalsgaard, der er retsanalytiker i DR Nyheder, er der tale om en opsigtsvækkende sag.

- Vi har ikke set en lignende sag i Danmark før, og det gør sagen meget usædvanlig. Men det er desværre en sag som denne, som politi og efterretningstjenester herhjemme har frygtet de seneste mange år, fordi lignende metoder er blevet brugt i vores europæiske nabolande.

Louise Dalsgaard er DR's retsanalytiker. Hun kalder sagen usædvanlig i dansk sammenhæng.

Hun refererer blandt andet til terrorangrebet i Nice i 2016, hvor en person i lastbil trodsede afspærringer og kørte folk ned på strandpromenaden i den sydfranske by. I alt mistede 86 mennesker livet, og flere end 400 blev såret.

Lignende hændelser er sket i Berlin, Stockholm og London.

- Terrorgrupper har ligefrem opfordret til at bruge biler som lette våben til at gøre stor skade, og derfor er det også uhyggeligt at tænke på, at en almindelig sommernat i juli kunne have endt fatalt i Aarhus.