Manden bag Onkel Reje er sygemeldt efter trusler og hetz: ’Vi er alle rystede’

DR har valgt at politianmelde sagen efter "koordinerede" angreb på sociale medier.

Sygemeldingen betyder, at Mads Geertsen også har været nødt til droppe flere optrædener som Onkel Reje rundt omkring i landet. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Børn og voksne i alle aldre kender Onkel Reje for det store fuldskæg, den runde topmave, piben i munden og sange som 'Jeg ka’ ikke li’ at gå i bad'.

Onkel Reje er en af de mest elskede karakterer i DR’s børneunivers.

Og selvom karakteren tidligere har været omdiskuteret, så er det intet sammenlignet med det, der nu har ramt manden bag figuren, Mads Geertsen og DR.

På baggrund af en række "koordinerede angreb", chikaner og trusler fra både enkeltpersoner og grupper har Mads Geertsen valgt at sygemelde sig, mens DR har anmeldt sagen til politiet.

Det fortæller Morten Skov, der er chef for afdelingen Børn og Unge i DR.

- Det er nogle angreb, primært på sociale medier, hvor nogle personer har samlet sig og orkestreret angrebene på DR, Onkel Reje og dermed også Mads Geertsen, siger han.

DR-chefen karakteriserer selv personerne som "konspirationsteoretikere".

- Angrebene er sket med nogle meget, meget voldsomme falske beskyldninger og trusler mod Onkel Reje og Mads, som har ingen rod i virkeligheden overhovedet.

- Det er af så massiv karakter, at vi og selvfølgelig også Mads er blevet enormt påvirket af det, siger Morten Skov.

'Vi tager det som udtryk for chikane og en hetz'

Siden 2012 har karakteren Onkel Reje udfoldet sig på DR. I starten med blandt andet en brevkasse, hvor man kunne møde verdens blindeste linedanser, den enarmede akrobat og Onkel Rejes egne sure sokker.

Siden har karakteren været på havet med sit Sørøvershow og givet den gas i sit eget heavyband.

Sideløbende med Onkel Rejes optrædener på skærmen har Mads Geertsen også turneret rundt i landet med forskellige shows. Men de er nu også blevet sat på pause med sygemeldingen.

Morten Skov vil på nuværende tidspunkt ikke svare på, om nogle af truslerne fra sociale medie har spredt sig til den "fysiske verden".

- Vi har lavet en sikkerhedsvurdering sammen med de folk fra DR, som har det som deres speciale.

- Derudover taler vi løbende sammen med Mads og hjælper ham på alle de måder, vi overhovedet kan. Vi har blandt andet overtaget håndteringen af hans sociale medier, så han ikke skal bruge sin tid og energi på den del.

Morten Skov forklarer desuden, at han af sikkerhedshensyn ikke kan gå i detaljer med angrebene.

Mads Geertsen har også optrådt med Onkel Reje flere steder i landet. Her er det ved Cirkus Summarum i 2021- (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Muskelsvindfonden)

Tidligere har Onkel Reje været stærkt omdiskuteret. Det skete blandt andet i 2019, hvor DR blev kontaktet af flere brugere, som mente, af Onkel Rejes 'Heavy Band' forherligede satanisme.

- I DR er vi vant til at få kritik for vores programmer. Vi får også klager, som vi forholder os til. Men det, der er sket nu, er af en helt anden karakter, fordi det indeholder både chikane og trusler af en så aggressiv karakter, at det fylder på stort alle vores sociale medie-platforme, og derfor virker koordineret,

- Derfor tager vi det ikke som et udtryk for kritik, vi tager det som et udtryk for en hetz og en chikane. Det er det, vi ikke vil tolerere, siger DR-chef Morten Skov.

'Enormt rystede' over situtationen

Ifølge Morten Skov har angrebene på sociale medier særligt stået på de seneste ti dage. Præcis hvad der har udløst det vides ikke. I sidste uge blev sagen meldt til politiet.

- Vi vil på ingen måde acceptere det her.

Hvordan har Mads Geertsen det?

- Mads har det, som de fleste mennesker nok ville have det, når man bliver udsat for sådan noget her. Mads har det ikke godt. Han er ked af det og frustreret. Det er også derfor, han har valgt at sygemelde sig.

Bag Onkel Reje-programmerne står et helt hold af medarbejdere, som også er blevet påvirket af sagen, fortæller Morten Skov.

- Os, der kender og arbejder med Mads, ved, hvor meget han brænder for at levere børneindhold af aller- allerhøjeste kvalitet og er enormt reflekteret i det, han gør.

- Så i virkeligheden burde han blive hyldet for sit arbejde – og ikke tilsvinet på den her måde. Alle os omkring Mads er enormt rystede over det her.