Manden, der opfordrede butikker til at bryde nedlukningen, iscenesatte falskt restaurantbesøg

Jeg var fuldstændig rystet, lyder det fra indehaveren af restauranten.

Torkil Poulsen er direktør for en virksomhed, der sælger GPS-trackere over nettet. Han er også initativtager til gruppen, som mener, selvstændig erhvervsdrivende bør åbne for kunder trods restriktioner.

Må man lyve, for at få sit budskab i medierne?

Ja, mener den 57-årige direktør for virksomheden Dantracker, Torkil Poulsen. Han er manden bag mandagens ‘Store åbningsdag’. Her blev landets butikker, af en gruppe på Facebook, opfordret til at trodse coronarestriktionerne og åbne.

Op mod 1.000 selvstændige ville gå med i en bølge, som statsministeren 'ikke kunne stoppe’, lød det fra initiativtageren. Men da dagen oprandt, var der kun ganske få butikker, som slog dørene op. Til gengæld kom Torkil Poulsen en tur i medierne, og nu er han her igen.

I går lagde han nemlig et billede på Facebook, som hurtigt blev delt vidt og bredt.

- Har netop spist lækker mad på min nye favorit restaurant i Odense og besøgte mange butikker, som nu er åbne, nogle dog med låste døre, skriver odenseaneren, der også er direktør i virksomheden Dantracker.

Der er hverken mad eller service på bordet, påpeger Yasar Nazir (screendump fra Facebook).

Problemet er bare, at det ikke passer. Det siger Yasar Nazir, som ejer restauranten Phi Mo, som Torkil Poulsen besøger på billedet.

- Jeg var fuldstændig rystet. Det er en restaurant, jeg har knoklet for i seks år - og så ser man, der lige pludseligt florerer et billede på Facebook, hvor en person påstår, han har spist derinde. Det er så sindssygt, at man manipulerer på den måde, siger Yasar Nazir, som beskriver sin restaurant som lille og let at genkende.

Fotoseance på to minutter

Yasar Nazirs har set sine overvågningskameraer igennem, og her kommer Torkil Poulsen rigtig nok ind på restauranten, der kun er åben for take away.

- Jeg kan se en person gå ind i restauranten og kigge rundt som om, der er fare på færde. Så smider han jakken og ser et bud fra Hungry, der venter på noget mad, han skal bringe ud til en kunde, som han beder tage et billede af ham, siger Yasar Nazir,

På billedet kan man se, at der hverken er tallerken, bestik eller glas på bordet foran direktøren og initiativtageren til gruppen, som går under navnet 'National genåbning 15. februar 2021'.

- Så tager han sin jakke og smutter ud af døren igen. Det tager to minutter, siger Yasar Nazir.

Fake News

Torkil Poulsen erkender, at han ikke spiste på restauranten, men han kalder det ‘et mediestunt’.

- Det er svært at slå igennem i medierne. Det er som om, man kun må høre de virologer, der går den ene vej. Når der er nogle, der kommer og taler den anden vej, så får vi ikke lov at ytre os, og derfor er ytringsfriheden faktisk under pres, siger Torkil Poulsen.

Så det er derfor du lyver?

- Nej, jeg lyver ikke. Det opslag er det eneste fake news, jeg har lavet, og det erkender jeg.

Men du har ikke siddet på restauranten og spist?

- Nej, det har jeg ikke.

Det er direktøren Torkil Poulsen, der har taget initiativ til gruppen 'National genåbning 15 februar' (Foto: (C) DR Nyheder)

Det, du får opmærksomhed med, er jo en løgn - hvorfor?

- Vi er oppe imod en regering, der i den grad lyver, manipulerer og dagligt poster skræmmekampagner ud til folket, som ikke har hold i virkeligheden. Der er vi nødt til at slå igen med de samme våben, for ellers har du ikke en chance for at komme til orde.

Er den eneste, der lyver, manipulerer og poster et billede, der ikke har hold i virkeligheden ikke dig?

- Nej, Mette Frederiksen (statsminister, red.) stod jo og løj den 11. marts, og det er der masser af eksempler på. Der er også masser af eksempler på Magnus Heunicke (sundhedsminister, red.) og mange eksempler på Nick Hækkerup (justitsminister, red.) uden jeg lige kan nævne nogle lige nu, men det ved du selv.

Nej, det kender jeg ikke nogen eksempler på.

- Nej, men det kan jeg heller ikke lige komme på. Men der er mange eksempler på, at der bliver manipuleret lige nu og sagt ting, der ikke er i overensstemmelse med virkeligheden.

Sig undskyld til dem, der følger dig

Torkil Poulsen vil nu sige undskyld til restaurantejer Yaser Nazir og køre ud med blomster til ham, men det gør ikke det store indtryk.

- Han skal give en undskyldning til alle dem, som er berørte af restriktionerne, siger Yasar Nazir.

- Dem der følger ham og troede på ham. For han har jo lige holdt en masse mennesker for nar - op til 10.000 mennesker var i den facebookgruppe, han startede, siger han.

Yasar Nazir ejer en række restauranter i Odense og er suppleant til Odense Byråd for Venstre (pressefoto).

Yasar Nazir giver heller ikke meget for argumentet om et mediestunt.

- Han er blevet taget med bukserne nede og går så ud og siger ‘fake news haha - bedre med dårlig omtale end ingen omtale'. Lad nu bare være. Det er ikke i orden.

Torkil Poulsen vil jo sige, at han gør det for at hjælpe dig og andre selvstændige erhvervsdrivende med at lægge pres på regeringen for at åbne mere op.

- Det eneste, der hjælper mig, det er, at smittetallene kommer ned og at regeringen siger, at nu er det sikkert igen, og nu kan vi alle igen begynde at færdes på kryds og tværs.