Mandie blev gravid som 18-årig: "Jeg var meget fortvivlet. Skulle jeg vælge den ene eller anden vej."

På ti år er der kommet næsten halvt så mange unge mødre. Mandie skulle vælge: Alenemor eller abort.

(Foto: © (Foto: DR Nyheder © (c) DR))

Det var ikke planlagt, da Mandie Spilcker Pedersen blev gravid få måneder efter sin 18 års fødselsdag. Menstruationen var udeblevet, så hun købte hurtigt en graviditetstest i Rema og tog testen på toilettet på McDonald´s, lige inden hun skulle møde på arbejde ved drive-in. Jeg er nok lidt ved siden af mig selv, fortalte hun sin manager efter testen og gik så i gang med arbejdet. Hver gang hun så et barn, der bestilte burger eller en happy meal, tænkte hun på babyer og sov uroligt, da hun endeligt faldt til ro efter nattevagten, der sluttede klokken tre.

- Jeg var chokeret og meget fortvivlet. Jeg skulle vælge den ene eller anden vej. Jeg var bange for, at jeg ikke havde nået nok, inden jeg fik et barn, husker hun.

Kæreste ønskede ikke et barn

Mandie Spilcker Pedersen havde blot afsluttet folkeskolen og ville gerne være færdig med en uddannelse, før hun blev mor. Havde hun råd til et barn på SU? Og kunne hun overskue lektier og afleveringer med en baby på armen, spurgte hun sig selv. Hun ønskede en kæreste, som hun var sikker på, hun gerne ville være sammen med. Den daværende kæreste gjorde det klart: Han ønskede ikke et barn! - Det sekund min ekskæreste siger, at han ikke ville have et barn, får jeg en klump i halsen, og mit hjerte skipper et slag, fortæller Mandie Spilcker Pedersen.

Alene om den afgørende beslutning

Sidste år blev historisk få teenagere forældre. 474 børn blev i 2017 født af en teenagemor, og det er næsten halvt så mange som i 2007 til 2009, viser tal fra Danmarks Statistik. I Randers, hvor Mandie Spilcker Pedersen bor, blev der kun født rekord-få ni børn sidste år. Hun stod alene med et af de største valg: Skulle hun være ung alenemor?

Den lille dreng på Flammen

Mandie Spilcker Pedersen har altid elsket børn og været god til at tage sig af sine venner. Der var flere små situationer, som hjalp hende med at blive afklaret. Den ene var, da hun spiste på restaurant Flammen i Kolding, og en lille dreng løb rundt og legede. Hun mærkede, hvor ked af det, hun ville være, hvis hun valgte abort. Og så var der børnefødselsdagene på McDonald´s, hvor hun var værtinde. Mandie Spilcker Pedersen vidste, at hun havde tid og overskud til et barn. - Hvis jeg valgte ikke at få det, var det kun på grund af min egen egoisme, siger hun.

Spørgsmål fra mor: Er du gravid

Men kan det lade sig gøre at give en baby et godt liv? Mandie Spilcker Pedersen har på det tidspunkt boet et halvt år hjemmefra og er i tvivl om økonomi, husleje, studier og fremtiden. Hun er på besøg hos sin mor i Grindsted og Googler langt ud på natten om SU-satser for mødre og enlige forsørgere og finder ud af, at hun vil få råd til at tage sig af et barn. Så vækker hun sin mor ved at stryge hende blidt på armen. ”Hvad sker der? Hvad sker der?” Spørger moren søvndrukken, da hun ser datteren græde. - Der er noget, jeg bliver nødt til at fortælle dig. Du må ikke blive sur. Lov mig det, husker Mandie Spilcker Pedersen samtalen, men så kan hun ikke sige mere, og det føles som om ordene sidder fast i halsen. - Er du gravid eller hvad, spørger moren. - Ja. Moren mærker, hvor dybt datteren ønsker et barn. Hun skælder ikke ud, og Mandie Spilcker Pedersen får lov til at flytte hjem med babyen den første tid og spare op til indskud, så hun har råd til en større lejlighed. Veninder, far og hendes søskende bakker hende også op.

Det bedste ved at være mor er, når Elias sender mig et frækt smil og kalder mig mor, mener Mandie Spilcker Pedersen (Foto: © DR Nyheder ©)

Ung i tre tidszoner

I dag er Mandie Spilcker Pedersen 20 år, studerer HF, drømmer om at blive folkeskolelærer og har fået en ny kæreste. Sønnen Elias siger fornøjet oih-iii, rejser sig op og krammer sin mor, da talen falder på vuggestuen. Mandie Spilcker Pedersen føler, at hun lever tre forskellige tidszoner. Der er skole-tid, mor-tid og min egen-tid, siger hun. Det bedste ved mor-tiden er, når Elias sender hende et frækt smil, og når han kalder hende mor. Veninderne lever et andet liv med fester og rejser, men Mandie Spilcker Pedersen savner ikke ungdomslivet. - Man finder ud af, at den fest eller påskefrokost ikke er så vigtig. Jeg har haft mine byture og ville ikke bytte mit liv ud nu med ekstra teenageår, siger hun.

Mandie Splicker Pedersen har fået en ny kæreste. Hun drømmer om at blive folkeskolelærer, et par børn mere, og som hun selv siger det: villa, Volvo og vovhund.

Elias var Mandies bedste valg

Mandie Spilcker Pedersen er blevet mere bevidst om, hvilke valg hun træffer, efter hun er blevet mor. Hun føler, at hun skal stå til ansvar over for sin søn.

- Alle mine beslutninger bliver taget med den bagtanke, at min søn skal kunne se på mig og sige: Det er en god beslutning, mor. Som mor er Mandie Spilcker Pedersen bekymret for, om hun gør det godt nok: Om Elias får nok at spise, falder ned fra en stol eller trives. Men hun ønsker ikke livet anderledes: - Det bedste valg, jeg nogensinde har truffet, var at lade være med at få en abort, siger hun. Der er synd, at færre unge mødre bliver gravide, mener Mandie Spilcker Pedersen. Hun er glad for sit valg, men mener omvendt, at andre unge selv må vælge deres liv, skulle de blive gravide.