Mandlig pædagog: Regler burde gælde begge køn

Charlie Witzner har som mandlig pædagog arbejdet under særregler for, hvornår han må være alene med børn, men reglerne gik mere ud over børnene, siger han.

Charlie Witzner, 25, har som pædagog prøvet at arbejde under særregler for, hvad han måtte og ikke måtte sammen med børnene i den børnehave, hvor han var ansat (Privatfoto).

Er det diskriminerende, at der findes særregler for, om mandlige pædagoger i de danske daginstitutioner må skifte ble på børnene eller være alene med dem?

Det mener Institut for Menneskerettigheder, der nu rejser sagen hos Ligebehandlingsnævnet.

Charlie Witzner, 25, der uddannet pædagog i januar 2015, er en af de mandlige pædagoger, der har oplevet at arbejde under regler, der kun gjaldt de mandlige pædagoger.

Under sin praktiktid i en børnehave oplevede han, at reglerne bogstaveligt talt blev ændret fra den ene dag til den anden.

- Filmen 'Jagten' (en film af Thomas Vinterberg, hvor hovedpersonen bliver beskyldt for at have seksuelt misbrugt sin bedste vens datter, red.) var lige kommet ud, da jeg gik på weekend om fredagen, og om mandagen, da jeg mødte på arbejde igen, fik jeg at vide, at jeg ikke længere måtte være alene med børnene i børnehaven, fortæller han.

Charlie Witzner fik blandt andet at vide, at han ikke længere måtte skifte ble på børnene eller give dem solcreme på, ligesom han heller ikke længere måtte gå i kælderen alene med børnene, hvor han ellers hidtil havde undervist børnene i et motorikprojekt.

- Jeg kunne ikke forstå, hvorfor der pludselig skete en så markant ændring. Det var frustrerende, at reglerne kun gjaldt mig og ikke mine kvindelige kolleger. I sidste ende gik det mere ud over børnene, end det gik ud over mig. Jeg skulle spørge en af de kvindelige pædagoger, om hun ville gå med i kælderen, når jeg skulle undervise, men ofte havde de ikke tid, siger han.

Pædagog: Regler bør være for alle

En undersøgelse fra 2012 viste, at 58 procent af danske daginstitutioner har regler, der skal beskytte børn mod seksuelle overgreb og pædagoger mod uberettiget mistanke.

Charlie Witzner, der i dag arbejder i en børnehave i Hvidovre, hvor der ikke er samme særregler for mandlige pædagoger, fortæller, at han da også sagtens kunne forstå sagen fra forældrenes eller børnenes side, men at han ikke forstod, hvorfor reglerne ikke bare gjaldt alle pædagoger uanset køn.

- Reglerne gjorde bare, at jeg følte mig mistænkeliggjort, ligesom de fik en selvforstærkende effekt, der gjorde, at jeg kom til at mistænkeliggøre mig selv, fordi jeg altid skulle spørge en kvindelig kollega om lov, siger han.

Charlie Witzner glæder sig derfor over, at sagen bliver indberettet for Ligebehandlingsnævnet, og han håber, at det vil skabe ekstra debat.

- Jeg synes, det er på tide, sagen bliver taget op, for der er mange andre end mig, der har været hårdere ramt, siger han og fortsætter:

- Vi mandlige pædagoger kan sagtens stille os frem i medierne og tale om reglerne, men det rykker ikke ved meget. Jeg håber, at sagen kan være med til, at reglerne bliver for både mandlige og kvindelige pædagoger.

Facebook
Twitter