Mandlige pædagogstuderende frygter at blive uretmæssigt stemplet af systemet

De har fulgt sagen om den omplacerede pædagogmedhjælper i Randers tæt.

De pædagogstuderende er bekymrede over at kunne havne i en situation, hvor de uretmæssigt kan blive beskyldt for noget, der får konsekvenser, selvom de er uskyldige. (Foto: Jørgen Engelbrecht)

- Når der ikke er rejst tiltale, så er han i princippet frifundet, og derfor skal han tilbage på sin arbejdsplads, mener pædagogstuderende på VIA University College i Aarhus Christoffer Tange Thams.

Han reagerer på, at Randers Kommune har forflyttet en mandlig pædagogmedhjælper til en anden børnehave mod hans vilje.

Pædagogmedhjælperen havde arbejdet 23 år i den samme institution, da han bliver sigtet for overgreb mod et barn. Politiet frafaldt sigtelsen, da det blev vurderet, at det ikke var muligt at føre bevis. Den samme konklusion kom både Stats- og Rigsadvokaten frem til efter at have gransket sagen.

Alligevel fastholder kommunen, at pædagogmedhjælperen ikke må komme tilbage til institutionen. Det sker af hensyn til institutionens børn og forældre, siger direktør for børn og skole i Randers Kommune, Michael Maaløe.

- Fordi vi driver daginstitution for børn og forældre. Derfor må hensynet til børnene og tilliden fra forældrene stå først i køen.

Frygter for fremtiden

Tanken om, at man uretmæssigt kan risikere at komme under mistanke, ligger i baghovedet hos de mandlige pædagogstuderende på VIA University College i Aarhus.

- Det er træls, at man skal gå med risikoen for at blive anklaget uretmæssigt i baghovedet, hvis man ikke har gjort noget, siger pædagogstuderende på VIA University College i Aarhus Jesper Olsen.

Hos Randers Kommune er man opmærksom på, at det kan synes urimeligt for nogle, at man som pædagog ikke kan få sit gamle job tilbage efter en mistanke, der aldrig er blevet en sag ud af.

- Jeg kan sagtens forstå, at han står i en helt urimelig situation. Det er uretfærdigt at havne der. Det er det ikke skyggen af tvivl om, siger Michael Maaløe, der er direktør for Børn og Skoleforvaltningen i kommunen.

Opfordrer til genansættelse

Lektor, ph.d., Karen Munk fra Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet forsker i seksuelle overgreb på børn i daginstitutioner.

Hun siger, at der er en tendens i måden, som man håndterer sager om overgreb mod børn på fra kommunernes side, hvor medarbejderen i de fleste tilfælde ikke kommer tilbage til sin arbejdsplads selv i de tilfælde, hvor der aldrig er rejst tiltale.

- Man kunne ønske, at kommunerne viser mod til at genansætte medarbejdere, hvis en mistanke mod en medarbejder ikke kan bekræftes.

Hos SF tror man, at rådgivning og vejledning er vigtig, når der har været anklager mod ansatte om overgreb i daginstitutioner, som ikke har ført til tiltaler, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, og understreger.

- Jeg vil tage op med justitsministeren, hvordan vi fremover bedre kan støtte personer, som den her pædagogmedhjælper.

Pædagogmedhjælperen har endnu ikke haft første arbejdsdag i den nye institution.

Se hele indslaget om sagen i Randers i 21S her.