Mange anmeldelser om voldtægt er falske

En opgørelse over alle anmeldte voldtægter i 2005 og 2006 viser, at mere end hver femte anmeldelse er falsk, og at adskillige andre betegnes som tvivlsomme.

En opgørelse fra tre politikredse viser, at hver femte anmeldelse af voldtægt var falsk. (Arkivfoto). (© corbis)

Hver femte anmeldelse for voldtægt, der blev anmeldt til politiet i tre sjællandske politikredse i 2005 og 2006 viste sig at være falsk. Det fremgår af en opgørelse, som politiet har lavet, skriver Berlingske Tidende.

Det er de tre tidligere politikredse Frederiksberg, Helsingør og Gladsaxe, der på initiativ fra blandt andre tidligere kriminalinspektør Bent Isager-Nielsen fra Frederiksberg gennemførte en undersøgelse af samtlige 58 voldtægtsanmeldelser i perioden.

Det var tidligere en gængs opfattelse, at omkring hver tiende anmeldelse var falsk.

Politiet selv overrasket over så mange falske anmeldelser

- Vi havde en fornemmelse af, at der var flere falske end de 10 procent, men at det ligefrem var så mange at hver femte var bevidst falsk, det kom bag på os, siger Bent Isager-Nielsen.

De undersøgte sager er enten endt med en tilståelse fra den det påståede offer, en sigtelse for falsk anmeldelse eller begge dele.

Opgørelsen viser desuden, at der er en gråzone. Altså at der ikke har været tale om voldtægt på den måde, det var anmeldt. Det drejer sig om 54 procent af sagerne.

- Der kan sagtens være en form for overgreb gemt i dem, men det er ikke voldtægt, siger Bent Isager-Nielsen.

Ofte gør kvinden ikke modstand

Flere psykologer mener, at anmeldelserne om voldtægt kan være et nødråb om hjælp eller et udtryk for hævn. Samtidig spiller definitionerne på voldtægt og falske voldtægter også en rolle.

- Der skal have været vold, eller trusler om vold involveret, og det betyder, at en overvejende del af anmeldelserne falder ved siden af, fordi ofrene ofte er så traumatiserede, at de ikke yder modstand, og det gør, at der ikke altid er vold eller trusler om vold, siger psykolog Annalise Rust fra Rigshospitalets center for voldtægtsofre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk