Mange coronaindlagte presser Aarhus Universitetshospital til at flytte sygeplejersker

Stigende coronasmitte får AUH til at gå op i beredskab.

De 25 sygeplejersker, der skal skifte til afdelinger med covidpatienter, fik tre døgn til at vænne sig til tanken. (Arkivfoto) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

25 sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital skal fra i dag møde ind på en anden afdeling, end de plejer.

Hospitalet har nemlig så mange indlagte med coronavirus, at de går op i beredskab og flytter sygeplejersker til akut- og infektionsmedicinsk afdeling, hvor de fleste covidpatienter er indlagt.

- Det er en konsekvens af en forventet stigning i antallet af indlagte, som gør, at vi har lagt syv yderligere senge til de to afdelinger, så vi har plads til covidpatienter, siger hospitalsdirektør Poul Blaabjerg til P4 Østjylland.

De 25 sygeplejersker, der skal træde til på de covidbelastede afdelinger, fik blot tre døgn til at vænne sig til tanken.

- Nogen har meldt sig frivilligt, men vi har også haft behov for at udpege nogen, for at have nok til beredskabet, sier Poul Blaabjerg.

Personalet skal arbejde hurtigere

Og de sygeplejersker, der nu skal læres op i at passe covidpatienter, kommer fra helt andre specialer, forklarer fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på AUH, Vibeke Bach.

- Det er sygeplejersker fra de højt specialiserede områder som hjerteafdelinger, kræftafdelinger og alle mulige andre områder.

Coronapatienter belaster nu sengeafsnit på Aarhus Universitetshospital så meget, at 25 sygeplejersker må hentes ind fra andre afdelinger. (Arkivfoto) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Og det vil kunne mærkes på de afdelinger, der nu skal afgive sygeplejersker til beredskabet.

- Det vil betyde, at man ikke kan levere det samme, som man plejer på de berørte afdelinger, og at det personale, der er tilbage, skal arbejde hurtigere og på en anden måde, siger hun.

- Det kan mærkes når der mangler sygeplejersker, for vi er ikke for mange i forvejen.

I alt kan cirka 275 af AUH's 3.400 sygeplejersker blive flyttet til coronabelastede afdelinger, hvis antallet af indlagte stiger.

Frustrerede sygeplejersker

Vibeke Bach fortæller, at hun får mange henvendelser fra sygeplejersker, der er bekymrede for at skulle passe en helt anden type patienter, end de plejer.

- Når man skal ud i noget, som man måske er blevet oplært i på to dage, så bliver man usikker på, om man kan klare opgaven.

- Man vil altid have en angst for at lave en så stor en fejl, at ens autorisation kommer på spil. Vi kan helt klart høre, at den usikkerhed, der nager, er, om man er kompetent til det, man skal, siger hun.

Hun fortæller også, at mange af sygeplejerskerne er kede af det og frustrerede over, hvordan de skal få hverdagen til at hænge sammen med nye arbejdstider.

- Mange, som har været vant til kun at have dagvagter, skal nu pludseligt til at arbejde aften, nat og weekender, og det kan være et problem, hvis man for eksempel er enlig mor, og ikke har nogen, der kan passe ens barn om natten, siger Vibeke Bach.

Frygter at det får sygeplejersker til at sige op

Vibeke Bach frygter, at flytningen kan få nogle sygeplejersker til at sige op.

- Vi har haft to turbulente år, og rigtig mange af os mangler kollegaer, så det her kan godt være det, der får nogen til at kaste håndklædet i ringen og finde på noget andet. Det er voldsomt bekymrende, for vi kan ikke undvære en eneste sygeplejerske her på AUH, siger hun.

To år med pres på hospitalerne på grund af corona og så en sygeplejerskestrejke oveni, som blev afsluttet med et politisk indgreb. Det har været "to turbulente år", siger fællestillidsrepræsentanten fra AUH. (Arkivfoto) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Den bekymring deler hospitalsdirektør Poul Blaabjerg.

- Der er ingen tvivl om, at det pres, der har været på sygeplejerskerne igennem lang tid nu, har stor betydning for hvilken lyst og energi, man går ind i den her opgave med, siger han.

Han mener dog, at både sygeplejersker og patienterne kan være trygge ved nødberedskabet.

- Det er erfarne folk, der kommer til, og vi har prøvet det før under de tidligere bølger, så vi har ikke været i nærheden af noget, der har været patientusikkert, siger han.

Ifølge Poul Blaabjerg får sygeplejerskerne cirka 1.500 kroner, når de træder til og godt 3.100 per måned for at stå i beredskab.