Mange danske syrienkrigere vender hjem til Danmark

Ny rapport kaster lys over syrienkrigere i EU-landene. Forsker vurderer dem til at være en stor trussel.

Borgerkrigen i Syrien startede i foråret 2011 og er stadig i gang. Forleden fejrede syriske regeringsstyrker generobringen af en by nær Homs fra Islamisk Stat. (Foto: © JOSEPH EID, Scanpix)

Omkring 4.000 personer har gennem de seneste år forladt EU-landene for at deltage i krigen i Irak og Syrien.

Det viser en ny rapport fra tænketanken ’International Centre for Counter-Terrorism’, som den hollandske regering har fået udarbejdet, da landet i øjeblikket har formandsskabet for EU.

Rapporten dokumenterer også, at 125 syrienkrigere kommer fra Danmark.

På et punkt skiller Danmark sig ud.

- Danmark er det land, der har den højeste andel af krigere, der er vendt tilbage. Cirka 50 procent af de krigere, der er taget til Syrien og Irak, er kommet tilbage nu, siger Tore Hamming, der som dansker forsker i militant islamisme ved European University Institute i Firenze.

Ifølge forskeren er det dog ikke ensbetydende med, at truslen mod Danmark er højere end i andre EU-lande.

- Der er en masse mennesker i Danmark, som har erfaring i at kæmpe og er kommet tilbage med et netværk, de kan bruge til noget. Men hvorvidt, de også er kommet tilbage med intentionen, er sværere at sige, siger han.

Til gengæld ser han fremmedkrigerne som en stor trussel mod alle EU-lande.

- Jeg er desværre lidt pessimistisk og tror, at truslen er værre, end vi overhovedet kan forestille os, siger Tore Hamming.

- Det tror jeg på grund af det vanvittigt høje antal folk, der er draget af sted til Syrien og Irak, og som er kommet tilbage igen.

De hjemvendte er ifølge forskeren yngre end før set, og de vender hjem med 'et forstyrret billede af, hvad vold er, og hvad vold kan bruges til'.

Mere om tallene

  • 30.000 fremmede krigere fra 104 lande rejste fra september 2014 til september 2015 til Syrien og Irak for at kæmpe.

  • Fra EU's medlemslande har mellem 3.900 og 4.300 personer valgt at rejse til Syrien og Irak for at kæmpe fra januar 2011 til oktober 2015. Af dem er 580 dræbt.

  • Størstedelen – 2.800 personer – kommer fra Belgien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien.

  • 125 fremmede krigere er rejst fra Danmark til Syrien og Irak siden januar 2011.

  • Af dem opholder cirka 31 sig stadig i konfliktområderne, 27 har mistet livet i konflikterne - nogle ved at dø i selvmordsangreb - mens 62 personer er vendt tilbage til Danmark.

  • De danske syrienkrigere rejser ud af forskellige grunde: For at hjælpe muslimer i Syrien, lave humanitært arbejde, bekæmpe Syriens præsident Assad, skabe en islamisk stat i Syrien og blive martyrer eller for spændingens skyld.

  • Kilde: ’International Centre for Counter-Terrorism – The Hague’. Rapporten har ni fokuslande - Østrig, Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrig, Tyskland, Holland, Spanien og Storbritannien.