Mange flere anmelder høj musik i byerne: 'Jeg forstår godt, man trækker sin fest ind til byen'

Byerne indbyder i øjeblikket til fester. Og så betyder de lukkede festivaler mere larm i byen.

Festivallerne er lukket i år. Mange flytter i stedet festerne ind i byerne. (Foto: Sofie Mathiassen © Berlingske)

Det er sommer. Solen har skinnet. Og det inviterer til fest, larm og glade dage over hele landet.

Men samtidig har barerne på grund af corona-restriktioner været nødt til at lukke ved midnat, og sommerens festivaler er helt aflyst.

Det har kunnet mærkes hos mange mennesker, der bor i byerne. Faktisk så meget, at mange er blevet generet af det. Derfor har politiet landet over haft travlt med at rykke ud de seneste fire måneder for at tage sig af larm.

Antallet af anmeldelser om 'musik til ulempe' er på tværs af landet gennemsnitligt steget med 74 procent, hvis man sammenligner med de samme fire måneder i 2019, viser tal fra Rigspolitiet.

En voldsom stigning, der ifølge kultursociolog og lektor på Syddansk Universitet Annette Michelsen la Cour skyldes flere ting.

Blandt andet de aflyste festivaler, og at mange har arbejdet hjemmefra i dagtimerne og derfor har været tættere på hinanden end normalt.

- Men generelt tænker jeg bare, at festen er kommet ind til byen.

- Vi har i København fået skabt en by, der er dejlig at opholde sig i. Man kan hoppe i havnen og sidde i parker. Her er trygt, og jeg forstår godt, man trækker sin fest ind til byen. Der tager man sin soundbox med, og så kan man altså lave larm, siger hun til P1 Morgen.

Samtidig har festerne midt i byerne nået et niveau, hvor man ikke længere bare går ned og beder folk skrue ned, lyder det.

- Man kan ikke forvente, at folk går ned og selv forhandler med ti forskellige fester på plænen midt om natten. Så der er en eller anden manglende kontrakt mellem dem, der spiller, og dem, der bor i byen, siger Annette Michelsen la Cour.

Hvis der skal gøres op med larmen i nattetimerne, skal politikerne på banen, vurderer hun.

- Det er et spørgsmål, der skal rettes mod politikerne: Hvilken type by vil vi have? Hvad for et fællesskab og samvær skal der være? Kan vi blive enige om, at der skal være plads til alle, og at der skal være nogle regler for, hvordan vi er sammen, siger hun.

Hun har selv forsket i larm og brugen af musikanlæg på Roskilde Festival. Og der er en helt anden forståelse mellem festivalgængerne, forklarer hun.

- Der bliver forhandlet mellem de forskellige lejre om, hvad der skal spilles hvornår. Hvis nabocampen har larmet i nat, så har man så at sige sparet op på kontoen, og så kan man selv larme den næste nat.

- Folk passer på deres festival, og på den måde tager de hensyn til hinanden. Men der er den sociale ramme også en anden, for man har et fællesskab, og man har investeret tid og penge i at være der og have en god festival, siger hun.

Facebook
Twitter