Mange flere køber ulovlige pebersprays på internettet

Forbrugere har købt ulovlige pebersprays på nettet, fordi de ikke kender til reglerne, vurderer politi.

Peberspray blev lovligt fra 1. januar 2019, men det gælder kun, hvis den er købt i Danmark. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det er lovligt at købe og have en peberspray på natbordet eller under hovedpuden. Men der er forskel på, hvor den er købt. Og dermed kan køberen ende med at begå et lovbrud, hvis ikke vedkommende kender reglerne.

Københavns Politi og Toldstyrelsen har de seneste måneder oplevet en stor stigning i antallet af pebersprays, der er købt i udlandet. Ifølge Toldstyrelsen har man den seneste tid oplevet flere hundrede sager.

Det er kun pebersprays, der er købt i Danmark, som er lovlige, og ifølge politikommissær Morten Westerdahl, der er leder af Sektion for Ulovlig Import hos Københavns Politi, er det ikke alle, der ved det.

- Det er vores indtryk, at mange ikke kender reglerne for køb af pebersprays og derfor har bestilt en peberspray via nettet, siger han.

- Men det er ulovligt, og derfor råber vi nu vagt i gevær, så folk er klar over, hvordan reglerne er indrettet.

Peberspray er et våben

Det er kun i hjemmet, at man må opbevare pebersprayen. Som udgangspunkt straffes ulovlig indførsel eller besiddelse af en peberspray med bøde.

Det var regeringen med opbakning fra Dansk Folkeparti, der sent i 2018 vedtog loven. Uden for Christiansborgs mure var der dog bekymring omkring ændringen.

Lige fra Politiforbundet og Det Kriminalpræventive Råd til detailhandlen og Dansk Kvindesamfund har bekymringen lydt, at flere tilgængelige våben bare giver mere eller grovere vold.

Forbundsformand i Politiforbundet, Claus Oxfeldt, sagde i december til DR, at en peberspray er et våben, der kræver uddannelse og træning at benytte.

For hvis en borger vælger at angribe for eksempel en indbrudstyv med en peberspray, så kan tyvens reaktion være uforudsigelig.

/ritzau/