- Mange har haft tømmermænd i skolen

Hver tredje ung mellem 16 og 20 år har præstereret dårligere i skolen eller på arbejde på grund af druk. Det er i orden, mener 18-årige Marcus Turunen.

18-årige Marcus Turunen har selv oplevet at en aften i byen har sat sine spor på skoledagen. Men unge skal have lov til at prioritere det sociale, mener han. (Foto: Privatfoto © DR)

De hænger over bøgerne, må skynde sig på toilettet for at kaste op eller tager en sygedag på grund af druk.

Hver tredje 16-20-årige fortæller, at de har haft nedsat præstation i skolen eller på arbejdet på grund af øl, sprut eller alkoholsodavand.

Det viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.

Ikke overraskende

- Det overrasker mig bestemt ikke. De fleste af mine venner drikker forholdsvis ofte, hver weekend eller hver anden, fortæller 18-årige Marcus Turunen, som selv tager i byen hver 14. dag og drikker omkring syv genstande, når han er i byen.

Marcus Turunen går i 2. g. i København og har flere gange oplevet, når alkoholen vinder over arbejdet. Blandt andet mødte han flere dage i træk op på sit job i en dagligvareforretning med tømmermænd, mens han var på festival.

- Det var klart noget, der satte min præstation ned, fortæller gymnasieeleven, som også har haft hovedpine i skolen på grund af alkohol.

Andendagstømmermænd

- Jeg har oplevet andendagstømmermænd, hvor man har været ude at drikke lørdag, og stadig kan mærke det mandag morgen, så man har sværere ved at koncentere sig, siger den 18-årige.

- Jeg kender mange, som har været i den situation, hvor de har været ude at fejre lille-fredag, og enten ikke møder op fredag morgen, eller også sidder de med hovedet i hænderne.

Men der er ingen grund til at hidse sig op over, at tømmermændene nogle gange dominerer i forhold til skolebøgerne, mener Marcus Turunen

- Det er i orden nogle gange. For det er vigtigt at lægge vægt på det sociale og ikke kun på det faglige. Og der er nogle der forbinder det sociale med alkohol, siger han.

Skoler skal have bedre alkoholpolitik

Det er især gymnasiepiger og mænd på videregående uddannelser, der kommer over den genstandsgrænse, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

- Der er en meget høj andel der pjækker to eller tra dage om måneden, fordi de drikker for meget, fortæller Kit Broholm fra Sundhedsstyrelsen.

Hun mener, at uddannelsesinstitutionerne bør hjælpe til med at få forbruget ned.

- Man skal have helt klare rammer for, hvad man gør ved rusture, introture og fredagsbarer. Man skal tydeligt sige, at de unge ikke må troppe op på uddannelsesinstitutionen påvirket af alkohol. Det ville være et skridt i den rigtige retning, siger hun.

FacebookTwitter