Mange indvandrerkvinder kan miste kontanthjælpen

Kvinder, der går hjemme og passer deres børn, risikerer at miste kontanthjælpen. Og det vil især gå ud over indvandrerkvinderne. 100.000 familier står til at miste en indkomst, lyder et skøn.

indvandrere flygtninge i gadebilledet, asyl (Foto: DR © DR)

Omkring tusind indvandrerfamilier står til at miste omkring 100.000 kroner om året i kontanthjælp. Det skønner Arbejdsdirektoratet ifølge Information.

Fra 1. april 2007 skal ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, hver især have haft hvad der svarer til to måneders lønarbejde, ellers mister den ene part kontanthjælpen.

Det svarer på et tab på cirka 100.000 kroner om året. Og det rammer især indvandrerkvinder.

En ære at gå hjemme

I mange fremmed kulturer er det nemlig en æressag for kvinden at passe hjemmet og børnene, så hun går ofte hjemme i årevis. Og det har myndighederne hidtil givet hende lov til.

Måske taler hun endda dårligt dansk, og kommunen har ikke pligt til at anvise hende arbejde.

- Kommunerne har travlt med andre opgaver, og de vil nedprioritere jobanvisningen, mener næstformand i dansk socialrådgiverforening Bettina Post.

Mere afhængige af deres mænd

Bettina Post frygter for, hvad tiltaget vil betyde for integrationen.

- Hvis kvinderne mister kontanthjælpen, fordi de ikke kan finde arbejde, vil det isolere dem yderligere i hjemmet og gøre dem afhængige af deres mænds indtægter, advarer hun.

kommunerne sender for tiden breve ud til et par tusinde indvandrerfamilier med varsel om, at den ene ægtefælle risikerer at miste kontanthjælpen.

Reglen bliver kaldt 300 timers reglen og er indført med særlig tanke på indvandrerfamilier af regeringen og Dansk Folkeparti.