Mange mænd overser kræft i huden

Hvert år får mere end 1.900 danskere konstateret modermærkekræft, og antallet har været kraftigt stigende de senere år.

Særligt mænd bør tager deres hud og modermærker seriøst. (Foto: Mogens Flindt © Scanpix)

- Det har jeg aldrig skænket en tanke.

Sådan lyder svaret fra næsten hver femte danske mand (17 procent) over 50 år, når spørgsmålet lyder, om de nogensinde tænker over risikoen for at få hud- eller modermærkekræft.

Det skriver Politiken og refererer til en ny undersøgelse blandt mere end 500 mænd over 50 år, som YouGov har lavet for hudplejeproducenten La Roche-Posay i forbindelse med den årlige hud- og modermærkekræftdag Euromelanoma.

Antallet stiger kraftigt

- Der er desværre alt for mange, der ikke er bevidste om, at de kan fejle noget i huden og i deres modermærker. Det fylder ikke ret meget i folks bevidsthed, siger overlæge på Herlev Hospital Lisbet Rosenkrantz Hølmich, formand for de danske modermærkekræftlæger i Dansk Melanom Gruppe.

Hvert år får mere end 1.900 danskere konstateret modermærkekræft, og antallet har været kraftigt stigende de senere år.

Den væsentligste årsag er udsættelse for ultraviolet bestråling som fra sollys og i solarier.

Jo ældre man er, jo større risiko er der for at få den potentielt dødelige kræftform. Omkring 250 dør årligt af sygdommen.

Mænd skal tage modermærker seriøst

Særligt mænd bør tager deres hud og modermærker seriøst, mener Lisbeth Rosenkrantz Hølmich og pointerer, at selvom lidt flere kvinder får modermærkekræft end mænd, så bliver flere kvinder helbredt. Og det har en god forklaring.

- Vores erfaring er, at mænd melder sig senere end kvinder, siger hun.

- De er mindre observante på egen krop, mindre forfængelige og tager det ikke så tungt. Ofte er det konen, der til sidst får sendt manden til lægen. Derfor kommer de oftere med alvorligere tumorer, og kræften er mere fremskreden end hos kvinderne, forklarer Lisbeth Rosenkrantz Hømich over for Politiken.