Mange overvurderer det blå sygesikringskort

Mere end hveranden dansker tror, at det blå sygesikringskort dækker dem langt bedre, end det reelt kommer til.

En rejse til et europæisk land kan ende med en høj regning til mange af de danske turister, der bliver syge under ferien og derfor skal til lægen eller på sygehuset.

Mere end hveranden dansker tror nemlig, at de er langt bedre dækket af det blå sygesikringskort, der træder i kraft fra 1. august, end de reelt er.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for brancheorganisationen Forsikring og Pension.

Kortet dækker ikke egenbetaling

Her svarer næsten seks ud af ti, at de regner med, at det blå sygesikringskort dækker udgifter til egenbetaling på de offentlige sygehuse i det land, de rejser til.

Sådan er det med det gule sygesikringsbevis i dag, men det gode stopper, når du rejser uden for Danmarks grænser i Europa efter 1. august, hvor det gule kort ikke længere gælder.

Det blå sygesikringsbevis kommer til at give danske turister ret til behandling hos en læge eller på et sygehus på samme vilkår som landets egne borgere.

Det betyder, at man i flere lande selv skal betale en del af regningen, fordi det offentlige i de pågældende lande som eksempelvis Belgien, Frankrig og Finland ikke dækker alle udgifter.

I grafikken øverst i artiklen kan du få et overblik over, hvordan reglerne er i de forskellige europæiske lande.

- Uvidenhed er bekymrende

Undersøgelsen viser også, at mere end hver anden tror, at hjemtransport ved alvorlig sygdom eller død er dækket af det blå sygesikringskort. Og 56 procent regner fejlagtigt med, at de kan komme i kontakt med en dansk alarmcentral, hvis de bliver ramt af sygdom under ferien.

Hos Patientforeningen er formand Erik Bach bekymret over, at så stor en del af danskerne er i vildrede over, hvordan de bliver dækket med det blå sygesikringskort.

- Det kan blive en økonomisk katastrofe for de mennesker, der tror, at de er dækket, men så pludselig finder ud af, at de for eksempel selv skal betale for en hjemtransport, der kan være afsindig dyr, siger han.

Tjek nu jeres dækning

Patientforeningen opfordrer folk til at sætte sig ind i, hvordan de er dækket af det blå sygesikringskort, og at de skal tage fat i deres forsikringsselskab for at høre, om de allerede er dækket der og derfor ikke skal være bekymrede.

Samme opfordring kommer fra Forsikring og Pensions kommunikationsdirektør, Jacob Winther:

- Hvis man vil være tryg på sin rejse skal man sætte sig ind i, hvordan dækningen er i det land, man rejser til, og derudfra vurdere, om man har brug for en forsikring, der kan dække én og familien, hvis uheldet er ude, siger han.

Du skal selv bestille

Du skal selv bestille det blå sygesikringskort. Det kan bestilles gratis på borger.dk, og du skal regne med, at det tager minimu tre uger, før det når frem.

Hvis du ønsker mere information om det blå sygesikringskort, kan du også læse mere på borger.dk.

Du kan desuden downloade en app til din smart phone eller tablet, der fortæller dig mere. Den hedder 'European Health Insurance Card'.