Mange pædofile begår overgreb igen

Mere end hver tredje dømte pædofile begår nye overgreb mod børn, når de er på fri fod igen.

(modelfoto) (Foto: Peter Sylent © Scanpix)

Mere end hver tredje dømte pædofile begår nye overgreb mod børn, når de er på fri fod igen.

Det viser den første større undersøgelse herhjemme af, hvad der sker, når folk bliver løsladt efter at have siddet inde for en sexforbrydelse.

120 pædofile, der har fået en dom mellem 1978 og 1992, er med i undersøgelsen. De er alle blevet mentalundersøgt, og de er alle blevet fulgt i mange år efter deres dom.

Blandt dem er det altså 35 procent, der begået en ny forbrydelse mod børn.

Behandling udsætter tilbagefald

Psykolog Susanne Bengtson, der har lavet phd-afhandlingen om de sexkriminelle, er ikke overrasket over resultatet.

- Det passer meget godt med, hvad man tidligere har fundet i udlandet, siger hun til Radioavisen.

Selv om en stor del af de pædofile altså begår forbrydelser igen, understreger Susanne Bengtson, at man ikke bare skal opgive behandlingen af dem.

- Bestemt ikke. Der er også undersøgelser, der peger på, at behandling faktisk kan udsætte det tidspunkt, hvor folk falder tilbage, forklarer hun.

Bedre præcision

Undersøgelsen viser også, at der er andre lande, som er bedre til at forudse, hvilke pædofile der begår nye overgreb, end Danmark er. Det gælder for eksempel USA og Canada.

Derfor mener Susanne Bengtson, at vi bør tage deres metoder i brug.

Men man i Danmark bruger en række kliniske test, så benytter man i USA og Canada en række test eller med Susanne Bengtsons ord "statistisk baserede risikoinstrumenter".

Det betyder, at man stiller en række fagfolk omkring den pædofile en række spørgsmål om den pædofiles opførsel både nu og tidligere. Derpå bruger man svarene til at forudsige, hvor stor risiko den pædofile har for et tilbagefald.

- Præcisionen af deres instrumenter er højere end præcisionen af den metode, som man anvender aktuelt i Danmark, siger sykolog Susanne Bengtson til Radioavisen.

Blandt voldtægsforbrydere i undersøgelsen er det 28 procent der igen begår sexkriminalitet - mens tallet for incestforbrydere er 16 procent.

Facebook
Twitter