Mange røgalarmer giver falsk tryghed

Fire ud af ti røgalarmer dumper i en stor test, Forbrugerrådet har lavet. De dårligste var fem gange så lang tid om at reagere som de bedste.

Fire ud af ti røgalarmer dumper i en stor test, Forbrugerrådet har lavet. De dårligste var fem gange så lang tid om at reagere som de bedste. (© DR)

Røgalarmer redder liv. Det har vi fået at vide i så mange år, at vi kender budskabet til bevidstløshed. Men det er slet ikke lige meget, hvilken model røgalarm, der hænger derhjemme.

En lang række røgalarmer reagerer nemlig alt for sent, når det brænder. Det viser en stor test, som Forbrugerrådets blad Tænk har lavet. Her dumpede 9 ud af 24 modeller.

- I vores test reagerede de gode alarmer 2-3 minutter efter vi havde tændt en brand i noget bomuld, de dårlige var 7-10 minutter om det. Så det er en forskel, der kan betyde liv og død, siger projektleder Stine Müller, der har stået for testen.

De dyreste er ikke de bedste

Hvis man vil være sikker på at købe en ordentlig brandalarm, er det ikke nødvendigvis prisen, man skal kigge på.

Blandt de dumpede alarmer er for eksempel den lækkert designede Snapalarm til 300 kroner og en minialarm fra JO-EL til 67 kroner.

I toppen finder man for eksempel Ikeas røgalarm til 49 kroner og JO-EL's billigere model til 61 kroner.

- Det kan være svært at se forskel, for alle alarmerne er godkendte og har de samme mærker. Og prisen kan man heller ikke gå efter, så et kig i vores test er nok mit bedste råd, siger Stine Müller og understreger, at det under alle omstændigheder altid er bedre at have en alarm end ikke at have en.

Røgen kan ikke komme ind

De røgalarmer, der dumper testen, har alle optiske sensorer, mens de to bedste har en såkaldt ioniserende sensor. Men der er også mange af de optiske alarmer, der klarer sig godt.

- De dårligste modeller dumper, enten fordi deres sensorer ikke er følsomme nok, eller fordi de er bygget, så røgen har svært ved at komme ind i dem, siger Stine Müller.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk