Mange soldater overvejer selvmord

Mere end hver sjette udsendte danske soldat, der har været i krig, overvejer at begå selvmord, når de kommer tilbage til Danmark.

soldat, udsendt, veteran (© DR)

16 procent eller godt hver sjette udsendte soldat vender hjem til et liv med selvmordstanker.

Det viser en stor undersøgelse foretaget af Center for selvmordsforskning blandt 25.000 udsendte danske kvinder og mænd, som alle har været udsendt i krig for Danmark.

Mange af disse udsendte har haft 'alvorlige' selvmordstanker, lyder det.

- Når vi siger meget alvorlige selvmordstanker, betyder det, at soldaterne har lavet planer om, hvordan det skal foregå, hvilket metode de vil bruge, hvor det skal foregå, hvem der skal finde dem. Så der er ikke tale om strøtanker, siger Lilian Zølner, leder for Center for selvmordsforskning, som står bag undersøgelsen.

Tæt på at gøre det

Thomas Furustubbe er gammel Balkanveteran. Han var udsendt fem gange i 1990'erne, mens krigene rasede i regionen.

Flere gange blev han udsat for lange og dødelige bombardementer i byen i Kroatien.

- Mine tanker går meget på lydene ftra radioen og lydene fra granaterne, der piskede omkring ørerne på os. Man kunne nogle gange høre, hvordan de ramte sandsækkene - der lød sådan et hult dunk, fortæller Thomas Furustuppe til TV Avisen.

Krigen satte sine spor, og da han kom hjem, begyndte han at drikke heftigt. Og han fik selvmordstanker.

- En ting er at gå rundt med selvmordstanker. En anden ting er at være tæt på at udføre dem. Det har jeg også været, siger Thomas Furustubbe.

Vi var ikke gode nok

- Det vi ser er, at vi er tilbage i Balkan-tiden, i starten af 1990'erne, hvor vi var udsendt på en FN-mission, og hvor vi måske fik de første tæsk på den måde, at vi ikke var gode nok til at tage imod soldaterne, når de kom hjem, siger Hans Ole Jørgensen, der er stabslæge ved Forsvarets sundhedstjeneste.

Forsvarskommandoen vil nu bruge den nye viden til at behandle de fremtidlige veteraner, der kommer hjem efter udsendelse til krig.

- Soldaterne skal føle, at de har udført en meningsfuld opgave, og så skal der laves en ordentlig hjemkomstprocedure, når soldaterne kommer tilbage til det danske samfund, siger Hans Ole Jørgensen til DR Nyheder.

Ifølge undersøgelsen fra Center for selvmordsforskning begår tidligere udsendte soldater dog ikke selvmord oftere end andre mænd og kvinder på samme alder.

Men undersøgelsen viser, at flere af de soldater, der var udsendt fra de første hold, som skulle i krig på Balkan, har været ramt af adskillige selvmord.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter