Mange unge flytter ud af byerne: Vi ville gerne have mindre fest i gaden

KORT: Se hvordan unge flytter mod naturen og en billigere bolig.

Pernille Egskjold, Frederik Dalbach og datteren Alberte flyttede ud ad Aarhus og til Syddjurs, der ligger nær nationalparken Mols Bjerge. (Foto: (privatfoto))

Før Pernille Egeskjold og Frederik Dalbach flyttede væk fra Aarhus, boede de i lejlighed oven på værtshuset Kurts Mor. I weekenden kunne der være opkast på fortrappen, og der blev røget og råbt i baggården. Når AGF-fans holdt optakt til kampe, kunne parret i stuen høre slagsange som ”Hvid indtil jeg dør” og ”Voksed' op med GF i mit hjerte.”

Sidste år fik parret Alberte, og i foråret valgte de at skifte den festlige midtbylejlighed ud med en fredelig villa i landsbyen Rodskov, der ligger tæt på skoven ved Kalø Vig og cirka tyve kilometer fra Kurts Mor.

- Vi ville gerne have lidt mindre fest i gaden og mere plads, fortæller Frederik Dalbach om beslutningen.

Unge flytter mod naturen

Familien Dalbach og Egeskjold er langt fra de eneste unge, som flytter til Syddjurs Kommune. Alene sidste år havde kommunen 919 unge tilflyttere i alderen 20-29 år, og mange kom fra Aarhus. Tendensen, hvor nabokommunerne tiltrækker mange unge tilflyttere, ser man også omkring andre større byer som København, Odense og Aalborg, viser tal fra Danmarks Statistik.

Fra 2012 til 2017 er der kommet knap 23.000 flere unge, der flytter fra én kommune til én anden. Meget af stigningen kan forklares med, at der er kommet rundt regnet 100.000 flere unge i alderen 20-29 år i perioden, fordi årgangene af unge er blevet større. Når der er flere unge, har flere også mulighed for at flytte rundt. Men som kortet nedenunder viser, har oplandskommuner ofte en større vækst i unge tilflyttere end storbyen.

Klik på kortet og se udviklingen i unge, der flytter fra 2012 til 2017

Mørk rød farve betyder flest unge tilflyttere. Blå betyder færrest. Klik på kortet og se mere.

Megatrenden er dog stadig, at folk søger mod storbyerne, men der er også den modsatte bevægelse, hvor en større gruppe unge flytter væk og søger naturen, fortæller Birthe Lindal, sociolog og ejer af fremtidsforskeren.dk

- Der er fedt at være i byerne, men det er dyrt at være der. Mange vil gerne have mere for pengene og fred og ro, siger hun og forklarer, at unge ofte ikke flytter længere væk fra byen, end at de attraktive job, kunst og kulturlivet er inden for rimelig køreafstand.

For unge har det en værdi at trække sig lidt væk fra storbyen og slippe for de dyre huslejer nær centrum.

- Mange unge orker ikke at have så travlt, siger Birthe Lindal og peger på, at når familien bor billigere, er der behov for at tjene mindre.

- Flere familier har så råd til at skrue lidt ned for blusset og være noget for deres børn og fællesskabet, siger hun.

Fra skodhus til skøn villa

I begyndelsen ledte Pernille Egeskjold og Frederik Dalbach efter en bolig i Aarhus, men med deres budget ”var det nogle skodhuse, som de kunne få,” forklarer Frederik Dalbach. I Aarhus var prisen på en villa høj, og husene havde brug for en kærlig håndværkerhånd, men så fandt parret villaen på 200 kvadratmeter i Syddjurs til 2,3 millioner kroner.

- Vi var overvældede over, hvor meget hus vi kunne få for pengene, siger Frederik Dalbach.

Pernille Egeskov og Frederik Dalbach overtog huset på små 200 kvadratmeter i marts 2018. (Foto: (privatfoto))

Unge tilflyttere er velkomne

Borgmestre i oplandskommunerne er glade for de mange unge tilflyttere. For eksempel i Vallensbæk nær Storkøbenhavn, hvor 629 unge i alderen 20-29 år sidste år flyttede til kommunen. Fire ud af ti unge i Vallensbæk var sidste år tilflyttere.

- Det er skønt. Det er dejligt. Pragtfuldt. De, der flytter til, bliver ofte i Vallensbæk, udbryder borgmester Henrik Rasmussen (K).

Unge indbyggere kan blive en gevinst for kommunens økonomi i mange år frem, hvis de bliver boende, arbejder og betaler skat.

- Skal vi blive ved med at holde den velfærd, vi har, er det vigtigt at trække børnefamilier til, siger borgmester Henrik Rasmussen.

Hedensteds borgmester er også tilfreds med, at det lykkes at tiltrække unge tilflyttere fra især nabobyerne Vejle og Horsens.

- Vi har fremtidens luksus: nærhed, tryghed, ro, fællesskab og natur. Vi kan noget andet end de store kommuner kan, mener borgmester Kasper Glyngø (S).

Frederik Dalbach leger med datteren foran huset, som familien købte i marts. (Foto: (privatfoto))

Frederik savner ikke Aarhus

Frederik Dalbach nikker genkendende til, at det er dejligt at komme tæt på naturen. Huset i Rodskov ligger nær skovbrynet og en lille å. Tidligere gik han tur med sin datter i de trafikerede aarhusianske gader. Nu slentrer de ind i skoven og kan plukke en blomst.

- Det giver energi at gå ud i sin have i stedet for på parkeringspladsen, siger han.

Facebook
Twitter