Mange vil have riste til skorsten

Skorstensfejere har fået en del henvendelser om riste efter weekendens dødsulykke, hvor en tilstoppet skorsten var årsag til ulykken.

Et simpelt gitter som dette kan forhindre, at fugle bygger rede i skorstenen. En tilstoppet skorsten kan give kulilteforgiftning. (© DR)

Weekendens tragiske dødsfald i Kolding hvor en mand døde af kulilteforgiftning har fået folk med oliefyr og brændeovne til at henvende sig til deres skorstensfejer her i Trekantområdet.

Kulilten opstod, fordi en allikerede havde tilstoppet skorstenen.

Men det er først og fremmest folk med olie- eller fastbrændselsfyr, der skal passe på. Folk med en almindelig brændeovn har nemmere ved at opdage faren, lyder det fra Per Kjær Jensen, skorstensfejer i Fredericia.

- Alliker kan også finde på at bygge i en brændeovnsskorsten. Der skal man være på vagt, når skorstenen ikke trækker som den plejer. Så skal man have fat i sin skorstensfejer og finde ud af, hvad problemet er. Det kunne godt være, at et var en allike, der havde bygget i skorstenen, siger han.

Skorsten på fyr er farligst

Men det er langt lettere at opdage, at der er noget galt i en brændeovn end hvis man har oliefyr. For man har mere direkte kontakt med brændeovnen.

- Der fornemmer man, når man tænder op, hvordan trækket er. Det ved enhver brændeovnsejer. Man kan fornemme, hvis trækket ikke er, som det skal være, siger Per Kjær Jensen.

Hvis trækket ikke er, som det skal være, skal man kontakte sin skorstensfejer.

Flere skorstensfejere råder folk til at holde øje med om der er alliker i nærheden af ens skorsten. I så fald skal man være opmærksom på om de er ved at bygge rede.

Facebook
Twitter