Mange voldtægtsofre har allerede psykiske problemer inden overgreb

En undersøgelse af voldtægtsofre viser, at de langt oftere har psykoser og angstdiagnoser inden voldtægten end andre.

(© Colourbox)

Kvinder, der bliver udsat for voldtægt, kæmper ikke kun med problemer efter et overgreb.

De har også langt flere psykiske problemer i form af fx psykoser og angstdiagnoser allerede inden voldtægten end deres jævnaldrende, der ikke har været udsat for voldtægt.

19 gange flere psykoser før voldtægt

Det viser en undersøgelse lavet i samarbejde mellem Center For Voldtægtsofre i Aarhus og Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet, der har sammenlignet kvindernes psykiske tilstand både før og efter med kvinder der ikke har været udsat for voldtægt.

Faktisk er risikoen for psykoser hos kvinder, der senere hen blev udsat for voldtægt, 19 gange højere end kvinder der ikke udsættes for overgreb.

Bliver behandlet dårligere

- Dem der er meget sårbare og har psykiske- og sociale problemer er ikke så gode til at passe på sig selv og udsætter sig måske for flere farer, mener professor Ask Elklit der står bag undersøgelsen.

- Hvis man selv har problemer, så omgås man måske også nogen der også selv har problemer.

Derudover går kvinder, der senere bliver voldtaget, oftere til læge, forklarer professor Ask Elklit der står bag undersøgelsen.

Forværrer problemer efter voldtægt

Ifølge Ask Elklit betyder de mange psykiske problemer, kvinderne har inden voldtægten, at de får sværere ved at tackle de problemer, der ofte opstår bagefter.

Godt halvdelen af de kvinder, der har været udsat for voldtægt, oplever posttraumatisk stresstilstand (PTSD) inden for de første seks måneder efter voldtægten.

Derudover har seks gange så høj risiko for at få en angstdiagnose og fire gange så stor risiko for at hjerte-karsygdomme.

FacebookTwitter