Manglende sygdomsforsikring kan koste danske børn kassen

Danske børn er ikke forsikret mod alvorlige sygdomme, og det kan koste demt dyrt senere hen. I Sverige er ni ud af ti børn forsikret.

90 procent af alle yngre svenske børn er omfattet af det, der hedder 'barnforsikring'. Derimod er næsten ingen danske børn forsikrede mod alvorlige sygdomme. (© Colourbox)

Næsten ingen danske børn forsikres mod alvorlige sygdomme som kræft, epilepsi og leddegigt, og det kan ruinere dem, når de bliver voksne.

For hvis de får varigt men som følge af sygdom i barndommen, bliver der ikke mange penge at leve for senere hen. I Sverige har man for længst sikret børnene mod den trussel. Det skriver Søndagsavisen.

- 90 procent af alle yngre svenske børn er omfattet af det, der hedder 'barnforsikring', som både dækker ved ulykke og ved sygdom. Faktisk er det nærmest en selvfølgelighed, at man forsikrer sit barn på den måde, og jeg forstår ganske enkelt ikke, hvorfor danskerne ikke gør det samme, siger Björn Sporrong, produktansvarlig hos TryggHansa i Sverige, til Søndagsavisen.

Vanskeligt at få uddannelse og job

Har et dansk barn fået en alvorlig sygdom, der giver varige men, vil det ofte være vanskeligt at blive ordentligt forsikret som voksen. Og hvis man samtidig ikke er i stand til at passe et arbejde, er der ingen penge at gøre godt med. Den situation står mange med epilepsi eksempelvis i.

- Vi fik foretaget en undersøgelse for nogle år siden, der viser, at vores medlemmer har virkelig vanskeligt ved at gennemføre både normal skolegang og videregående uddannelse. Dermed bliver det svært for dem at komme ind på arbejdsmarkedet og tjene penge til at være ordentligt stillet økonomisk.

- Samtidig anerkender det offentlige ofte ikke deres sygdom som alvorlig nok til at kunne udløse førtidspension, så de ender på kontanthjælp, hvor det bliver næsten umuligt at skabe sig en tålelig tilværelse, fortæller Lone Nørager Kristensen, landsformand i Dansk Epilepsiforening.

Børn har forsikringsmæssigt lavprioritet

Brancheorganisationen Forsikring & Pension kan ikke give en god forklaring på, hvorfor danske forsikringsselskaber modsat de svenske ikke tilbyder sygdomsdækning for børn.

- Jeg må desværre erkende, at Danmark ofte er flere skridt bag efter Sverige, selvom det er hårdt at indrømme. Faktisk var jeg slet ikke bevidst om det her, før du ringede til mig, og det er jeg lidt flov over. Børn er forsikringsmæssigt lavprioriteret i Danmark, siger Riccardo Krogh Pescatori, konsulent i Forsikring & Pension.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk