Manu Sareens popularitet blandt præster styrtdykker

Manu Sareen mister opbakning blandt landets præster, fordi de er utilfredse med den måde, han vil indføre homoseksuelle vielser.

Næsten hver anden præst er utilfreds med Manu Sareen som kirkeminister.

Kirkeminister Manu Sareen får længere mellem støtterne i den danske folkekirke.

I en ny stor undersøgelse, som DR's researchafdeling har lavet blandt 1000 præster, svarer næsten hver anden præst, at de er utilfredse med Manu Sareen som kirkeminister.

For bare tre måneder siden gjaldt det kun hver fjerde præst.

Kontroversielt forslag om homovielser

Ifølge DR's undersøgelse tyder meget på, at den dalende opbakning til Manu Sareen skyldes forslaget, om at tillade homoseksuelle par at blive viet i folkekirken.

Selvom et flertal af præsterne går ind for at tillade vielser af homoseksuelle, er opfattelsen blandt mange, at forslaget bliver hastet igennem. En af dem er, der er stærkt kritisk over for kirkeministeren er sognepræst Henriette Ringgaard i Skovlunde Kirke.

- Han er kommet og fortalt, hvad vi skal gøre og så må vi så selv ligge og rode med, hvordan vi gør det, siger hun.

Henriette Ringgard mener, at kirkeministeren burde gå langsommere frem og respektere, at kirken har tradition for selv at håndtere indre anliggender som for eksempel vielsesritualer. Den holdning bakkes op af teolog og kirkedebattør Katrine Winkel Holm, der mener, at Manu Sareens faldende opbakning skyldes, at han er ude af trit med det kirkelige bagland.

- Jeg tror det skyldes, at han har tromlet hen over de almindelige arbejdsgange i folkekirken. Vi ved, at et flertal af biskopperne er imod det kønsneutrale vielsesritual, han vil indføre i folkekirken og alligevel, så fortsætter han bare, fortæller hun til DR.

Mere aktiv kirkeminister

Flere præster er dog også positive over for at ministeren er mere aktiv end sine forgængere. Ifølge Sognepræst Asser Skude fra Utterslev kirke er det på høje tide, at folkekirken følger med tiden i blandt andet spørgsmålet om homoseksuelles rettigheder.

- Det er på tide, at der sker noget, og folkekirken flytter sig. Jeg mener, det er fint, at vi har fået en kirkeminister, der tager fat om det her emne og er frontløber, siger han.

Kirkedebattør Kathrine Lilleør er også glad for, at Danmark har fået en mere dagsordensættende kirkeminister. Og hun afviser argumentet om, at kirkeministeren ikke lytter til baglandet og tromler hen over de normale arbejdsgange i folkekirken.

- Når så mange kirkeministre i så mange år har siddet på deres flade og undgået at lave noget i forhold til folkekirken, så vil enhver, der gør bare lidt blive udråbt til én, der gør tingene for hurtigt og ikke lytter til andre, mener hun.

Homovielser diskuteret siden 1989

DR Nyheder har forelagt Manu Sareen resultatet af undersøgelsen og kritikken af hans rolle som kirkeminister. Selvom seks ud af ti biskopper er imod et nyt lovforslag om vielser af homoseksuelle, mener kirkeministeren ikke, at han tromler hen over folkekirken.

- Nu rykker jeg jo ikke folkekirken i et stort hug. Det eneste, vi giver mulighed for er, at alle medlemmer af folkekirken nu kan blive viet i folkekirken, og det har vi jo diskuteret siden 1989, siger han til DR.

Forslaget om vielser af homoseksuelle i folkekirken forventes at blive vedtaget i løbet af 2012. Et bredt flertal i Folketinget og et flertal i befolkningen støtter lovforslaget. Lovforslaget lægger op til, at det bliver frivilligt for hver enkelt præst om, man vil udføre ritualet.