March-deltager: Jeg har strikket pussy-hatte til veninderne i protest mod Trump

Omkring 2.500 mennesker deltager i dagens protestmarch i København.

  • Trine Lund Jensen er mødt op med sine veninder til marchen i København.
  • Gruppen af mennesker går fra den amerikanske ambassade i København til Christiansborg Slotsplads.
  • Lesley-Ann Brown, der er en af initiativtagerne til Women’s March Copenhagen, holder tale for de mange, der er mødt op.
  • Dagens protestmarch handler ikke kun Donald Trumps konkrete udtalelser om kvinder og andre minoriteter. Demonstrationen er en protest mod, hvad arrangørerne ser som generel bevægelse i verden, der går væk fra de demokratiske rettigheder og ligestilling for mange grupper.
  • Klokken 14.00 var omkring 2.500 mennesker mødt op foran den amerikanske ambassade.
  • Flere skilte stak op fra menneskemængden under dagens protestmarch.
  • Der var adskillige skilte med modsvar til Donald Trumps famøse "Grab them by the pussy"-kommentar fra 2005, der blev hevet frem under valgkampen.
1 / 7

Med såkaldte pussy-hatte, skilte og bannere er omkring 2.500 mennesker hertil eftermiddag mødt op til protestmarch i København.

En af de deltagende er Trine Lund Jensen. Hun har valgt at strikke pussy-hatte til sig selv og veninderne.

- Når lederen af verdens mest magtfulde nation kan sige og mene "Grab them by the pussy" - så kan alle gøre det. Vi siger fra. Vi bestemmer selv. Jeg bruger min frustration kreativt, fortæller hun.

Hun henviser til Donald Trumps famøse "Grab them by the pussy"-kommentar fra 2005, der blev hevet frem under valgkampen.

Den store gruppe af mennesker går fra den amerikanske ambassade i København til Christiansborg Slotsplads for at sætte fokus på ligestilling og menneskerettigheder.

- Det handler om kvinders rettigheder og er ikke en anti-Trump bevægelse. Men den er inspireret af det sprog, der er blevet brugt under valgkampen. Sproget var et tegn på, at vi skal stå sammen, siger Lesley-Ann Brown, der er en af initiativtagerne til Women’s March Copenhagen.

Trumps retorik er uhørt

En anden, der er mødt op til dagens march, er Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling.

- Med marchen i dag sætter vi en tyk streg under, at kvinders rettigheder er menneskerettigheder. Det er fantastisk, at der er så mange mennesker, der ønsker at gå på gaden i dag og markere, at det her er vigtigt, siger hun.

Er det tilfældigt, at marchen finder sted dagen efter, at Donald Trump er blevet indsat som præsident?

- Nej. Der er ingen tvivl om, at den retorik, der var under hans valgkamp, var helt uhørt. Det er noget, der er vigtigt at stille sig op imod og sige, at vi tror på mangfoldighed, og at alle mennesker har lige mange rettigheder, siger hun.

Det er ikke kun i København, at der bliver demonstreret. Over hele verden er folk i dag gået på gaden for at protestere, efter at kvinder, homoseksuelle, indvandrere, muslimer og mange andre grupper har følt sig krænket i løbet af valgkampen.

Ifølge arrangørerne af den største Women's March, der finder sted i Washington klokken 16.00 dansk tid, vil folk gå på gaden i alle 50 amerikanske stater og i 60 lande verden over.

På arrangørernes hjemmeside står der, at der vil blive afholdt 673 søstermarcher i hele verden, og på nuværende tidspunkt har over en million mennesker registreret sig som deltagere.

Kl. 16.00 dansk tid begyndte marchen i Washington. Inden marchen vil en række kendte optræde og holde taler.