Maria delte selvskade i netværk på Instagram: Bagefter så hun andre piger kopiere hende

Overlæger fortæller, at psykisk sårbare piger inspirerer hinanden til selvskade på sociale medier.

En lysebrun væske flyder gennem en slange og ind i et lille hul i maven. Sådan foregår det, når 21-årige Maria skal spise. Ikke bare det her måltid, men alle måltider. Hendes spiserør og hals er så ødelagt af selvskade, at hun ikke kan spise normalt.

- Sonden går ind i mavesækken, og så er der en pumpe, der kører. Jeg bruger rigtig mange timer på at være koblet til en sondemaskine. Det er ikke superfedt, siger Maria, da DR besøger hende.

Maria lider af svær angst, spiseforstyrrelse og autisme. Alle sammen psykiske lidelser, der giver hende trang til at skade sig selv.

Det var, da Maria som teenager var indlagt med spiseforstyrrelse, at hun begyndte at skære i sin egen krop. Selvskaden eskalerede, så hun ikke bare skar i sig selv, men også begyndte at sluge og drikke ting, der udløste smerte.

- Jeg følte bare til sidst, at jeg nærmest var helt fysisk afhængig af det. Når jeg fik selvskadetrang, kunne jeg først rigtigt få ro, når jeg havde selvskadet, fortæller Maria.

Livstruende selvskade

En dag i 2017 havde Maria det så dårligt psykisk, at hun impulsivt købte en farlig, ætsende væske, som hun drak.

- Min hals hævede op, og jeg kunne ikke få vejret så godt. Min mund begyndte at bløde, og jeg havde rigtig, rigtig ondt og skreg bare.

Marias situation var livstruende, og hun blev indlagt på intensiv afdeling, hvor personalet kæmpede for den unge piges liv.

Delte selvskade på Instragram

Mens Maria var indlagt, gik hun på Instagram. Siden hun var 16 år, har hun været en del af et lukket netværk på Instagram, som hun og de andre brugere af netværket kalder ”priv”.

'Priv' er et netværk for psykisk sårbare piger. Her deler de tanker om psykisk sygdom og møder accept og støtte fra hinanden. Men de udveksler også billeder af selvskade, selvmordstanker og billeder af metoder til at begå selvmord.

Marias profil i netværket har mange følgere, og fra hospitalssengen delte hun i 2017 dette foto med dem:

Foto fra Marias profil i 'priv'-netværket, som hun delte, efter hun havde drukket den farlige væske.

Til billedet skrev Maria ikke konkret, hvad hun havde drukket, men at hun havde taget en slurk af noget.

"Jeg gør seriøst ALDRIG det her igen, har aldrig oplevet sådan smerte, kunne/kan bare mærke hele min mund, mit spiserør og min hals bare ætse op".

Kopi af selvskade

Dengang i 2017 havde Maria observeret, at brugere i netværket delte billeder af, hvordan de skadede sig selv. Men hun havde endnu ikke set andre i netværket, der drak eller slugte farlige væsker eller ting. Det var hendes egen metode til at selvskade, fortæller hun.

Derfor blev Maria nervøs, da hun i netværket så, at andre brugere begyndte at sluge noget farligt for at skade sig selv. Hun husker, at der var flere, der kontaktede hende, og Maria fik mistanke om, at andre kopierede hendes metode til at selvskade.

- Der var andre, der fik samme idé. Og folk skrev, "hvad er det, du har slugt, og hvad har du drukket". Så jeg blev bange og tænkte: Okay, jeg kan ikke lægge mere op, hvor jeg sluger noget.

Brud på tavshedspligt

Brugere af 'Priv' er underlagt en uskreven regel om tavshedspligt. Den går ud på, at andre uden for 'priv'-netværket ikke må få at vide, hvad der foregår i netværket, medmindre en bruger lader til at være i livsfare.

Men sammen med to andre unge kvinder fra 'priv'-netværket, bryder Maria nu tavshedspligten for at advare om de negative sider af 'priv'.

- Selvskade smitter som pesten derinde, siger Rikke N., der er en af de piger, der stiller sig frem sammen med Maria.

I videoen her kan du se Maria og to andre unge kvinder fortælle om det at være en del af 'priv'-netværket.

Netværket er direkte farligt for sårbare unge at være en del af. Det vurderer Danmarks førende eksperter i selvskade Lotte Rubæk, der er psykolog og leder af Team Selvskade i Region Hovedstaden, og Bo Møhl, der er professor i psykolog ved Aalborg Universitet.

Lotte Rubæk peger netop på, at der er en risiko for, at unge med psykiske lidelser kopierer metoder eller adfærd, der bliver delt i netværket.

- Det er selvskademetoder, der er meget, meget alvorlige og som er stærkt visuelt for en sårbar ung at se. Hvis man tidligere har skadet sig selv, er det voldsomt triggende billeder, man ser, siger hun.

Overlæger oplever afsmitning i netværk

DR har talt med ledende overlæger for Børne- og Ungdomspsykiatrien i landets fem regioner

Ingen af dem kender til det specifikke 'priv'-netværk. Men de ved, at flere patienter er med i grupper på nettet, hvor brugerne bliver inspireret af hinandens adfærd, og at det kan påvirke behandlingen negativt.

- Vi har set eksempler på patienter, der skriver til hinanden om, hvordan de kan modarbejde behandlingen direkte, siger Jesper Pedersen, der er ledende overlæge i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Sjælland.

I Region Midtjylland har ledende overlæge i Børne- og Ungdomspsykiatrien, Jakob Paludan, hørt om, at det kan sætte gang i en gruppe på nettet, hvis brugerne får at vide, at en pige er blevet indlagt.

- Så forsøger man at planlægge efter, at en anden måske også kan blive indlagt. Der kan være prestige i at blive indlagt, siger Jakob Paludan.

Klaus Müller-Nielsen, der er ledende overlæge i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark, fortæller, at nogle gange foregår den samme selvskade flere steder i landet på samme tid. Derfor har han mistanke om, at de unge inspirerer hinanden over nettet.

- Når det er eksploderet, har vi oplevet, at der er mange patienter på en gang, der laver selvskade. Det kan udfordre vores personale på en ret voldsom måde, siger han.

Drømmen om et almindeligt liv

Maria er i dag fortsat med i 'priv'-netværket, men hun er forsigtig med, hvad hun lægger op i netværket på Instagram.

Nu fortæller hun mest om, hvordan smerterne efter selvskaden påvirker hendes liv. At hun har været igennem mange operationer for at forbedre tilstanden i hendes hals. At hun stadig ikke kan spise og dagligt får smertestillende medicin for at holde smerterne ud.

- Der er knuder i min hals på grund af arvæv. Nogle gange kan jeg ikke engang synke mit eget spyt, så kan jeg bare ligge og græde en hel dag.

Hun har stadig trang til at selvskade, men lægerne har fortalt, at de ikke kan smertedække hende, hvis hun skader sig selv mere, end hun allerede har gjort.

Maria ville ønske, at hun kunne leve et almindeligt ungdomsliv med pizza og venner.

- Jeg er supertræt af, at jeg ikke kan sidde og spise aftensmad. Jeg har været til to fester i hele mit liv. Mine veninder kan snakke om drenge. Men der er jeg slet ikke.

Foto fra Marias profil i priv-netværket.

Gennem det meste af Marias liv har gymnastik været hendes helle. Når hun sprang på en trampolin, kunne hun for en stund flygte fra sin psykiske sygdom.

Men på grund af skaderne i halsen kræver det planlægning, hvis hun skal dyrke sport.

Sonden skal ud af maven, og nogle gange gør det for ondt i halsen at bevæge den. Men hun kan stadig en gang imellem, og det er en glæde.

Hun håber, at konsekvenserne af hendes selvskade vil skræmme andre fra at gøre det samme.

- Jeg ønsker ikke, at folk får ideer. Jeg ønsker, at de tænker, at det skal vi aldrig prøve.