Maria Månsons kæreste var voldelig: Det var et lille grænseoverskridende skridt ad gangen

Som helt ung havde DR-værten et tre år langt forhold til en mand, som begik både fysisk og psykisk vold mod hende.

- Han kunne vågne op om natten og sige, at jeg skulle ringe efter en ambulance, fordi han havde lyst til at slå mig ihjel, fortæller Maria Månson fra 'Filmselskabet' om den kæreste, der var voldelig over for hende som teenager. (© dr)

Den gamle kliché om, at kærlighed gør blind, var virkelighed for DR-vært Maria Månson i hendes allerførste forhold.

Som 16-årig blev hun kærester med en mand, der i løbet af de efterfølgende tre år udsatte hende for både fysisk og psykisk vold. Det fortalte hun, da hun tirsdag eftermiddag svarede på spørgsmål på dr.dk i anledning af en ny kampagne om grænser i parforhold.

- Der var mange af mine veninder og selv hans venner, der prøvede at få os til at gå fra hinanden, men jeg var forelsket. Noget, jeg dog kan sige, er, at jeg forvekslede kærlighed med drama. Jeg troede, at de der kæmpestore følelsesmæssige bølger betød tilsvarende stor kærlighed, siger Maria Månson, som er vært på DR K’s 'Filmselskabet'.

Første gang Maria Månson følte, at hendes ”alarmklokker burde have ringet”, var efter tre måneder i forholdet. Der slog kæresten i vrede sin knytnæve ind i væggen lige ved siden af hendes hoved. Efterfølgende blev det gradvist værre, fortæller hun.

- Det skete ligesom et lille grænseoverskridende skridt ad gangen, så på en måde blev alt normaliseret.

I begyndelsen brød kæresten blandt andet Maria Månsons grænser ved at læse op fra hendes dagbog foran sine venner. Til sidst i forholdet blev det værre.

- Han kunne vågne op om natten og sige, at jeg skulle ringe efter en ambulance, fordi han havde lyst til at slå mig ihjel. Eller han kunne true med at tage sit eget liv, hvis jeg slog op, siger hun.

Depression og angst fulgte efter

Flere af dr.dks brugere ville vide, hvordan Maria Månson efterfølgende har bearbejdet de oplevelser, forholdet førte med sig.

- Jeg fik først professionel hjælp efter nogle år. Jeg tror ikke, jeg indså omfanget af, hvor meget jeg reagerede, før der var gået et stykke tid. Året efter bruddet tog jeg næsten 15 kilo på, blev deprimeret og fik angst, siger hun.

Tv-værten fortæller, at hun ad flere omgange har gået til psykolog og været tilknyttet Sexologisk Klinik på Rigshospitalet for at komme videre. Men mange samtaler med venner og familie har også spillet en vigtig rolle.

I dag får hun ikke længere hjælp og føler, at hun er helt ovre det voldelige forhold.

- Jeg har ingen vrede eller angst tilbage og er p.t. i et meget velfungerende parforhold på tiende år. Så der er en lykkelig slutning heldigvis.

Psykisk vold er svært at tale om

En bruger ved navn Kristine spurgte Maria Månson, hvad hun skulle gøre for sin veninde, som er begyndt at fortælle om psykisk vold og seksuelt misbrug i sit forhold.

- Det, jeg tænker du skal gøre, er at gøre det fuldstændig klart for hende, at du er der. Klar til at hjælpe og gribe. Både praktisk med en sofa at sove på. Eventuelt at ringe til læge eller psykolog, finde et nyt sted at bo osv. Og så selvfølgelig et øre at tale til, den dag HUN er klar. For det bliver hun forhåbentlig, svarer Maria Månson.

Maria Månson håber, at man vil tage den psykiske vold mere alvorligt, end man gør i dag. Brugeren Mette spurgte hende om forskellen på fysisk og psykisk vold.

- Fysisk vold giver ar på både krop og sjæl, til gengæld kan man ikke se den psykiske vold, så derfor kan den være meget svær at fortælle om. Jeg synes i hvert fald, det er en god idé, at man begynder at medtage psykisk vold i lovgivningsøjemed, lyder det fra Maria Månson.