Maria og Anders blev rådet til at fjerne et foster: Hvordan skal man vælge en trilling fra?

I en ny dokumentar følger man tre par, der alle har fået trillinger. Ingen af dem ønskede en fosterreduktion.

Maria Nordø Jørstad og hendes mand Anders Straarup blev i september 2018 forældre til Iben, Agnes og Filip. Derudover har de også en søn på tre år. Foto: privat

“Alle tre er lige fine. Skal man så vælge en fra? Det kan man ikke."

Ordene kommer fra Maria Nordø Jørstad. Tankerne var mange, da hun og hendes mand Anders Straarup fik at vide, at de skulle være forældre til trillinger, og der kom flere, da parret skulle tage stilling til, om de skulle vælge en fosterreduktion.

I en ny dokumentarserie på DR, “Tillykke, I skal have trillinger”, følger man Maria Nordø Jørstad og Anders Straarup og to andre par, der alle venter trillinger.

På hospitalerne råder man til en fosterreduktion ved trillinger på grund af forhøjet risiko for at abortere, føde for tidligt og få syge børn.

Maria Nordø Jørstad og Anders Straarup valgte det fra.

- Man vil altid tænke på, hvordan den sidste havde været, siger Maria Nordø Jørstad i dokumentarens første afsnit.

Også de to andre par i programmet takkede nej. I 2018 var der 41, der fik en fosterreduktion, hvilket er det laveste antal i ti år. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, der gælder for flerfoldsgraviditer - altså graviditeter med flere end et foster.

Selvom Maria Nordø Jørstad og Anders Straarup godt vidste, at der var en risiko for handicap og andre komplikationer, havde de ikke lyst til at få foretaget en reduktion. Ved en fosterreduktion er der fem procent risiko for at miste flere børn end planlagt.

Risiko for komplikationer

Ifølge den danske lovgivning har man ret til en fosterreduktion, hvis man er gravid med flere end to børn. Hvert år er omkring 10 ud af 60.000 fødsler med trillinger, og alle bliver rådet til at få foretaget en reduktion.

Anderledes er loven, hvis man får tvillinger. Her skal man søge om tilladelse til en fosterreduktion i et samråd, hvis der foreligger særlige omstændigheder, der medfører fare for kvinden og fostrene, for eksempel for tidlig fødsel.

Børn født før uge 28 har nemlig langt større risiko for komplikationer - blandt andet hjerneblødning.

Det oplevede Debbie og David Skov, der også medvirker i DR-dokumentaren. Deres børn blev født tre måneder for tidligt, og den ene dreng, Theodor, fik en hjerneblødning. Senere har det vist sig, at han har nedsat hørelse på sit højre øre, og udviklingen er langsommere end hans søskende. Det viser sig blandt andet på evnen til at kravle. Det er dog ikke bevist, at det skyldes, at han er født for tidligt.

Debbie og David Skov fortæller i programmet, at de ikke ønskede at skulle vælge et foster fra.

- Jeg var helt afklaret omkring, at vi skulle have alle tre, siger Debbie Skov, og hendes mand supplerer:

- Det, der vandt over mig til sidst, var, at nu havde vi kæmpet i næsten tre år med at få børn. Og så at risikere at gå fra tre til nul, det kunne vi ikke. Så ville vi hellere kæmpe med at få trillinger, siger David Skov.

Svært dilemma for forældre

Det er et vanskeligt dilemma, som par bliver sat i, når de skal tage stilling til, om de vil vælge et foster fra eller få en abort, fortæller Stine W. Adrian, der er lektor i teknoantropologi på Aalborg Universitet og blandt andet har fokus på fertilitetsbehandling.

- Det er svært at stå i en situation, hvor man skal afslutte graviditeter eller reducere antallet af fostre, hvis man meget gerne vil være forældre. Lægerne råder til det, fordi der både er medicinske og sociale argumenter for at reducere, når man bliver gravid med trillinger.

- Men det ændrer ikke ved, at det er en forfærdelig situation, siger hun.

Ifølge Stine W. Adrian bør man lave abortlovgivningen om, så par selv kan vælge, hvor mange fostre, de vil have fjernet.

- Indtil 12. uge kan man få fuld abort, men man kan ikke få reduceret til ét foster, hvis man er gravid med flere end to fostre. Det er mærkværdigt, at det er enten eller. At man som gravid med tvillinger ikke kan få lov til at fosterreducere, så man kan beholde ét barn. Eller med trillinger ikke kan reducere til ét foster, men kun to, siger hun og fortsætter:

- Det gør, at nogle rejser over grænsen for at få det udført for eksempel i Storbritannien. Hvis man ændrede loven, kunne man fjerne noget af følelsen af, at man gør noget kriminelt. Man kan ikke fjerne dilemmaet helt, men man kan fjerne nogle af de udfordringer, der er ved at være gravid med to eller flere fostre.

Du kan se dokumentaren 'Tillykke, I skal have trillinger' i aften kl. 21.00 på DR1 eller på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter