Mariager-sagen - løgn eller chikane?

I oktober 2014 var Mariager centrum for en af de hidtil mest omtalte sager om chikane mod homoseksuelle herhjemme. DR1 Dokumentar kigger nærmere på, hvad der er op og ned i sagen.

I august 2014 begyndte en sag, der snart skulle fylde landets medier.

Sagen handlede om et lesbisk par, der følte sig chikanerede i den nordjyske by Mariager, og sagen blev derfor hurtigt kendt som Mariager-sagen.

Mariager-sagens vigtige datoer
  • 13.-16. oktober: Familien får ifølge Tulle Krøyer smidt affald og poser med hundelort ind i deres have
  • 16.-19. oktober: Sagen begynder for alvor at rulle i medierne
  • 25. oktober: Tulle Krøyer ser en mand, der truer hende i deres have
  • 29. oktober: Tulle Krøyer finder et kors på bagsiden af sit barns navneskilt i børnehaven
  • 31. oktober: Tulle Krøyer identificerer den bil, hun har genkendt manden fra haven køre i. Ejeren, Carsten Anhøj, anholdes og bliver fotograferet. Tulle Krøyer udpeger med 100 procents sikkerhed Carsten Anhøj i en foto-identifikation
  • 2. november: Fakkeloptog for borgere i Mariager
  • 15. november: Demonstration for folk fra hele landet i Mariager
  • Marts 2015: Tulle Krøyer og familien flytter fra Mariager
  • I dag: Carsten Anhøj er fortsat sigtet i chikanesagen

Lokal mand anholdt

Den ene del af parret, Tulle Krøyer, stod frem i medierne og fortalte, hvordan familien var blevet chikaneret med affald og hundelort over hækken, sedler i deres postkasse og ikke mindst en truende mand i haven.

Sagen eskalerede, og en lokal mand blev anholdt og sigtet i chikanesagen. Manden, den dengang 39-årige Carsten Anhøj, er stadig sigtet mere end et år efter. Det bygger ifølge DR Dokumentar primært på at Tulle Krøyer har udpeget et foto af ham blandt flere billeder i politiets fotoalbum.

Fakkeloptog og regnbue-demonstration

Mariager-sagen skabte stor opmærksomhed og ikke mindst debat om hadforbrydelser mod homoseksuelle. Den gav anledning til flere demonstrationer i den lille by.

I første omgang gik borgerne i Mariager i fakkeloptog gennem byen for at signalere mangfoldighed, og nogle uger efter kom folk fra hele landet for at deltage i et optog gennem byen med regnbueflag.

Ensidig mediedækning

Demonstrationerne blev en manifestation af folks opbakning til det lesbiske par, og ingen i den offentlige debat satte spørgsmålstegn ved chikanesagens indhold.

I medierne blev sagen fremstillet som en chikanesag og der blev generelt ikke stillet spørgsmålstegn ved Tulle Krøyers forklaringer i de mange artikler og tv-indslag, der blev bragt i forbindelse med Mariager-sagen.

Tulles fortid under lup

DR1-dokumentaren 'Løgn eller chikane i Mariager' tager den halvandet år gamle sag op på ny og undersøger sigtelsen mod Carsten Anhøj. Det viser sig nemlig, at centrale oplysninger ikke stemmer.

Hele gennemgangen af sagen stiller spørgsmålstegn ved Carsten Anhøjs retssikkerhed, ligesom den også undersøger Tulle Krøyers troværdighed.

'Løgn eller chikane i Mariager' sendes i aften klokken 20.45 på DR1.