Marie Louise nåede til Norge: Studerende rådes til at genoverveje udlandsophold

Aarhus Universitet opfordrer studerende til at gentænke ophold i udlandet.

Marie Louise Holm Møller er studerende på udveksling i Bergen i Norge. (Foto: (privatfoto))

Frygten for at nye corona-varianter spreder sig og fører til flere corona-restriktioner verden over, får nu Aarhus Universitet til at advare de studerende, der har planlagt at tage et semester i udlandet.

De studerende bør genoverveje, hvorvidt de skal gennemføre deres plan om at studere i udlandet i dette forår, lyder det i et brev, som universitetet har sendt til 250 studerende med udlandsplaner.

Baggrunden er de skarpe udmeldinger, der er kommet fra både statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S), om nye virusmutationer, der kan få smitten til at stige voldsomt.

Mutation kan ændre billedet

Samtidig har myndighederne skærpet rejsevejledningerne, så man nu fraråder alle rejser og ikke kun ikke-nødvendige rejser til hele verden.

- Det har gjort, at vi har valgt at sige til de studerende: "Prøv lige at overveje det igen", siger Rikke Nielsen, international chef på Aarhus Universitet.

- Vi fortæller, at den her nye virusmutation kan ændre billedet derude, og den kan gøre et studieophold ret uforudsigeligt. Derfor siger vi til de studerende, at det kan være mere forudsigeligt at blive hjemme, siger hun.

Forelsket i Bergen

En af de studerende, der allerede er kommet afsted, er 25-årige Marie Louise Holm Møller, som læser cognitive science på Aarhus Universitet.

Hun skulle havde været til New Zealand i efteråret 2020, men coronaen spændte ben for den plan. Også planen om New Zealand i dette forår blev droppet. Nu er hun endt i Bergen i Norge.

- Og det fortryder jeg ikke. Nu er jeg helt forelsket i byen, fortæller hun.

Hun fik beskeden, om at man skulle genoverveje sit ophold, da hun næsten var igennem den ti dage lange karantæne. Men hun er ikke i tvivl om, at det bedste er at blive.

- Norge er et rigtig godt land at være i lige nu. De har virkelig godt styr på corona-situationen, og jeg føler mig meget tryg her. Det er en rigtig smuk by, så nu er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg bare bliver, fortæller hun.

Aarhus Universitet fortæller, at der i foråret kun er omkring halvt så mange studerende, som på et normalt semester, der har valgt at tage ud.

KU: Mange har meldt fra

På Københavns Universitet har man ikke skrevet en lignende mail til alle studerende, men man er i løbende kontakt med de studerende, der har planlagt et udlandsophold.

- Vi har givet dem en række ting, som de skal overveje i forhold til, om det er en god ide at tage på et ophold. Der er sådan noget med: Kan de overhovedet komme ind i landet? Hvad er udmeldingerne fra modtageruniversitetet og de lokale myndigheder? Har de overhovedet en forsikring, der vil dække dem ordentligt? Og det har jo fået rigtig mange af dem til at melde fra, fortæller sektionschef for International Uddannelse på Københavns Universitet Anne Bruun.

I nogle lande begynder det nye semester først marts og april, og derfor håber nogle studerende stadig på, at det kan lade sig gøre.

- De trækker den selvfølgelig lidt i håbet om, at det kan lade sig gøre. Der er også nogen, der laver nogle blandede ophold ved at starte online, og så har de måske et håb om at kunne komme afsted senere, siger Anne Bruun.

Hun fortæller, at der i øjeblikket under 200 studerende fra Københavns Universitet, der har planlagt et udlandsophold mod over 800 på et normalt semester.

Studerende må selv træffe valget

Aalborg Universitet advarer også sine studerende.

- Vi opfordrer til, at man som studerende altid følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger, lyder det i et skriftligt svar fra Birgitta Schiørring Madsen, chef for Internationalt Kontor på Aalborg Universitet.

- Pt. er hele verden markeret med 'rødt', som betyder, at alle rejser til hele verden frarådes. Det er således også anbefalingen fra AAU's side. I sidste ende er det den enkelte studerende, der selv tager stilling til, om man vil rejse ud i foråret eller ej, skriver hun.

Fra flere universiteter lyder meldingen, at man vil gøre, hvad man kan for at tilrettelægge et alternativt studieår for de studerende, der skifter planer.

- Vælger de at blive hjemme, så går vi i dialog med dem, om hvordan vi kan sætte et semester sammen til dem herhjemme, siger Rikke Nielsen.

- Det er selvfølgelig ikke det, de havde ønsket. Og det er rigtigt synd for dem, at det ser ud, som det gør, men det er i sidste ende et valg, som de skal træffe. Vi kan ikke træffe det for dem, siger hun.

Grafik: Her kan du se, hvordan det står til med smitten i de europæiske lande.

Gæster også ramt

Også de internationale studerende, der havde planlagt at tage et semester i Danmark er blevet ramt af coronaen.

Alene at være studerende betragtes ikke længere som et anerkendelsesværdigt formål ved indrejse i Danmark. Derfor må internationale studerende, der skal læse i Danmark, følge undervisningen online fra deres hjemland. Her har Københavns Universitet direkte skrevet til de studerende, at de skal overveje, om opholdet stadig er en god ide.

Mindre restriktiv nedlukning

I Bergen kan Marie Louise Holm Møller godt forstå, at danske studerende opfordres til at genoverveje deres udlandsophold.

- Jeg tror, at det kommer meget an på, hvor man skal hen. Det er meget stor forskel, og det hele er meget usikkert nu, siger hun.

I Norge er nedlukningen i øjeblikket dog ikke så restriktiv som i Danmark, fortæller hun. Butikker og caféer er således åbne.

Undervisningen kører foreløbigt online, men universitetet har været gode til at tage imod de nye internationale studerende, fortæller Marie Louise Holm Møller. Blandt andet ved at arrangere gåture og virtuelle studiegrupper.

- Mit udvekslingsophold bliver helt sikkert anderledes, end det normalt ville være, men Norge er et rigtigt godt land at være i lige nu. Alle vil gerne ud og se naturen, og det er jo ret corona-venligt at mødes nogle stykker udenfor til en gåtur med afstand, siger den danske studerende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter