Marie Stengade går på hospitalet hjemmefra

Hun taster oplysninger om sig selv ind på computeren og sparer turen til hospitalet.

Marie Stengade er 17 år gammel og lider af en kronisk tarmsygdom. Hun holder løbende hospitalet orienteret om, hvordan det går med hende via internettet. (Foto: Dennis Becker © DR Nyheder)

17-årige Marie Stengade sidder hjemme i Slagelse og registrerer, hvordan hun har det i et skema på en hjemmeside.

Hun har en kronisk tarmsygdom, og tidligere betød det en køretur til Hvidovre Hospital på en time hver vej, når spørgsmålene skulle besvares.

Også selvom hun egentlig havde det godt.

- Det har jo været spild af tid for mig og spild af ressourcer for Hvidovre, siger Marie Stengade.

Men fordi hun er med i et telemedicin-projekt, kan hun nu fortælle, hvordan hun har det via nettet – frem for at møde op.

- Jeg synes jo, det er en fordel, fordi det sparer mig for en masse tid, og jeg skal ikke have unødigt fravær, hvis jeg har det fint, siger Marie Stengade.

På Hvidovre Hospital har læge Katrine Carlsen sammenlignet børn og unge, der er med i projektet, med en gruppe, som stadig møder op på hospitalet.

- De bliver fulgt lige godt. Der er ikke øget risiko for sygdomsaktivitet, men til gengæld kommer de færre gange herind, og de har færre skolefraværsdage, fortæller Katrine Carlsen.

Telemedicin-forsøget giver også Marie Stengade mulighed for selv at følge nøje med i, hvordan hendes sygdom udvikler sig. (Foto: Dennis Becker © DR Nyheder)

For Marie Stengade betyder telemedicinprojektet også, at hun selv får bedre indblik i sin helbredstilstand. Hun kan følge med i, hvordan hendes sygdom udvikler sig på grafer, som hun kan se på nettet.

- Jeg skal jo handle efter, hvad min krop kan kapere. Og med de her tal, kan jeg se, hvordan jeg egentlig har det, siger hun.

Telemedicin - kort fortalt

  • Telemedicin er den kontakt, patienterne har med sundhedsvæsenet over internettet, fx på computer, tablet, eller telefon.

  • 28.000 patienter bruger telemedicin og er i kontakt med hospitalet gennem computer, tablet eller telefon. Det viser tal fra regionerne.