Markant færre sendes til kræfttjek på hospitaler: 'Det er potentielt ret alvorligt det her'

- Vi hører fra langt færre patienter end før, siger lægeformand.

Langt færre end normalt kontakter deres egen læge med mistanke om kræftsymptomer, viser nye tal fra regionerne. Det bekymrer lægerne. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Midt i coronakrisen tegner der sig en stærkt bekymrende tendens til, at langt færre borgere end normalt sendes på hospitalet til et kræfttjek.

Frygten er, at der sidder personer ude i hjemmene, som burde blive undersøgt her og nu i et såkaldt pakkeforløb - for intet tyder på, at færre får kræft i de her tider.

Nye tal viser, at der eksempelvis i Region Sjælland har været en nedgang i antallet af henvisninger til kræfttjek på hospitalerne på intet mindre end 25 procent.

I alle fem regioner er der tale om mærkbare fald, når man sammenligner tal fra uge 10 til 13 sidste år og samme uger i år.

Det skyldes ganske simpelt, at langt færre ringer til deres egen læge, hvis de mærker noget, de ikke bør mærke, fortæller Christian Freitag, der er formand for PLO, Praktiserende Lægers Organisation.

Han er bekymret, fordi det i sidste ende kan handle om, hvor tidligt man opdager en kræftsygdom.

- Tiden er en væsentlig faktor i kræftsygdomme. Jo før, vi kan få stillet en diagnose for kræft, jo bedre. Det er potentielt ret alvorligt det her, siger han og kommer med et bud på, hvad nedgangen skyldes.

- Det handler uden tvivl om, at folk i starten holdt sig tilbage, fordi nu skulle der være plads til folk med Covid-19-infektion. Dernæst kom reaktionen 'uha, har jeg lyst til at gå ind i et sundhedsvæsen, der er så belastet, og med risiko for at blive smittet?', siger Christian Freitag.

Han opfordrer alle med den mindste mistanke om kræftsymptomer til at ringe til deres egen læge.

Regeringen er opmærksom

På mandagens pressemøde om den forsigtige genåbning af det danske samfund kom statsminister Mette Frederiksen (S) også ind på problemet med, at coronavirus kan tage opmærksomheden fra andre alvorlige sygdomme.

- Når sundhedsvæsnet lige nu er meget fokuseret på corona, og andre operationer og behandlinger bliver udskudt, og der er borgere, der ikke længere henvender sig til egen læge, så risikerer vi, at mange andre patienter kommer i klemme, lød det.

På den baggrund lægger regeringen nu op til at åbne mere op for anden aktivitet end behandling af coronavirus i sundhedsvæsenet igen.

Kontakt lægen efter påske

I Kræftens Bekæmpelse er de også bekymrede over udviklingen i antallet af henvisninger til udredning for kræft på hospitalerne.

- Straks efter påske skal man kontakte sin praktiserende læge, hvis der er et eller andet, man mærker. Hellere en gang for meget end en gang for lidt. For kræft er en alvorlig sygdom, og den holder ikke pause under en corona-epidemi, siger administrerende direktør Jesper Fisker.

Men er det ikke meget forståeligt, at folk holder sig lidt tilbage, når der er alle de her råd om at blive hjemme og undgå kontakt?

- Jo, men nu har vi heldigvis nogle rigtig dygtige praktiserende læger, og hvis man ringer og fortæller om sine symptomer, kan lægen hurtigt finde ud af, om det er noget, der skal gøres noget ved, siger Jesper Fisker.

Organisationen vil nu skrue op for kommunikationen på blandt andet sociale medier.

LÆS OM DE 7 TEGN PÅ KRÆFT HER.

Regioner: Ramt af chokbølge

Formanden for Danske Regioner, regionsrådsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose (V), ser med alvor på situationen og håber, at der snart kommer flere henvisninger til hospitalerne.

- Vi kører stadig med kræftpakkeforløbene, så vi opererer for kræft, og har folk i kemo- og strålebehandling. I og med at der er færre patienter, får vi også ryddet ud i listerne, men vi er forberedt på og har i baghovedet, at der kan komme flere, når det bliver mere trygt at gå til egen læge.

Har I været gode nok til at kommunikere budskabet om, at folk skal fortsætte med at opsøge lægen ved mistanke om kræft?

- Jeg tror, at hele Danmark blev ramt af en chokbølge, lige da landet blev lukket ned, men jeg synes, vi har forsøgt at gøre opmærksom på det. Alle regioner har været ude, Sundhedsstyrelsen har sagt det. Rigtig mange har haft fokus på at opfordre til at opsøge sin egen læge, siger Stephanie Lose.