Markant fald i aborter blandt unge kvinder

Antallet af aborter blandt 15-19-årige er faldet en fjerdedel de seneste fem år. Det undrer flere eksperter, der dog peger på en forklaring så simpel som ’sund fornuft’

Antallet af aborter falder. Særligt blandt de 15-19-årige er antallet gået kraftigt ned. Og det er faktisk lidt af et mysterium for dem, der har forstand på unge og seksualvaner.

For nogle uger siden kunne Danmarks Statistik fortælle, at antallet af aborter blandt 15-19årige er faldet med en fjerdedel siden 2008. Men hvorfor egentlig? Bruger de unge kondom? Eller dyrker de unge mindre sex? Det er både eksperter, myndigheder og interesseorganisationer usikre på.

En nærliggende tanke er, at der er sket et boom i antallet af nyfødte med en 15-19-årig mor – altså at flere gravide har valgt at få barnet frem for at få en abort.

Tal fra Danmarks statistik viser dog, at antallet af nybagte mødre i den aldersgruppe er faldet endnu mere.

I slutningen af 90'erne var antallet af aborter helt i bund. Men siden da er det steget stødt frem til 2008, hvor 2.895 unge kvinder under 19 år fik foretaget en abort. Siden 2008 er tallet igen falder til 2.206 i 2013. Altså et fald på 24 procent.

Tager ikke flere P-piller

En nærliggende forklaring på de færre graviditeter kunne være, at flere i aldersgruppen er begyndt at bruge p-piller eller, at udbredelsen af fortrydelsespillen, som kom i håndkøb i 2001, er øget.

Salget af den slags prævention fører Sundhedsstyrelsen statistik over. Ifølge medicindatabasen Medstat, er antallet af solgte p-piller til piger mellem 15 og 19 år faktisk faldet en halv procent mellem 2008 og 2013, og heller ikke salget af fortrydelsespiller kan forklare faldet i aborter.

Hos Sundhedsstyrelsen har chefkonsulent Niels Sandø, studeret de samme tal. Han peger på kondomkampagnen ”Kun med Kondom”, som Sundhedsstyrelsen har kørt siden 2009, som en mulig grund. Men også andre årsager er i spil.

- Den ene mulighed er, at de bruger kondom. Den anden er, at de ikke har så meget sex som tidligere. Og vi ved faktisk ikke, hvilken en af dem, det er, eller om det er en kombination, siger han.

Mindre livlig seksuel adfærd

Tesen om, at de unge er blevet mere fornuftige, når det kommer til sex, bakkes også op af Birgit Petersson, der er lektor på Københavns Universitet og har forsket i medicinsk kønsforskning.

- Man kunne også forestille sig, at de unge ikke har helt så livlig en seksuel adfærd som tidligere. Det bygger jeg blandt andet på, at de drikker mindre end før, siger hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil, der blev lavet i 2010 og igen i 2013, er der sket et fald i antallet af unge mellem 16 og 24 år, der drikker mere end Sundhedsstyrelsens ugentlige anbefaling på 14 genstande for mænd og syv genstande for kvinder.

Økonomisk krise giver fornuft

Samtidig har forskning vist, at der er sammenhæng mellem fuldskab og både ubeskyttet og tilfældig sex.

- Under kriser bliver folk mere fornuftige, og det kan være det påvirker de unges holdning til ubeskyttet sex, siger Birgit Petersson.

Der findes statistik, som bakker op om påstanden om, at de unge enten dyrker mindre sex eller er mere forsigtige. Fra 2008 til 2012, hvor de seneste tal er fra, er antallet af klamydia-tilfælde hos 15 til 19årige mænd og kvinder faldet mere end antallet af aborter.

Jeppe Hald, der er projektleder og leder af Sexlinien for Unge hos organisationen Sex og Samfund kalder faldet i antallet af aborter bemærkelsesværdigt.

- Når der er færre, der får aborter, og færre der bliver født, må det skyldes, at færre bliver gravide. Vi ved ikke med sikkerhed hvorfor, men en rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at de kondomkampagner, man har kørt i de senere år, sandsynligvis har haft en effekt, siger han

En anden forklaring kunne være, at der blot er blevet færre kvinder i alderen 15-19. Men antallet af kvinder i den aldersgruppe ligger ret stabilt med en lille stigning viser statistikken.

Positiv historie

Uanset grunden til faldet, er alle eksperter enige om, at faldet i antallet af aborter blandt unge, er en solstrålehistorie.

Der er nemlig kun sjældent tale om planlagte graviditeter, når de helt unge bliver gravide.

- Når vi snakker aborter er graviditeten jo uønsket. Derfor er det uanset årsagen, en positiv tendens, og så må vi se, om vi kan komme nærmere forklaringen, når vi fremover sender undersøgelser ud til de unge, siger Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen.

I 2013 fik 2.206 unge kvinder mellem 15 og 19 år foretaget en abort.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk