Markant flere klager over 'systemet'

Klager over systemet er steget kraftigt på få år. Større rettighedsbevidsthed er årsag.

Flere klager over "systemet" - og mange får medhold. (Foto: Crystal Fithen © Stock Xchng)

Det er for galt - jeg klager!

Sådan tænker flere og flere, når de føler sig uretfærdigt behandlet af eksempelvis sygehuset, af kommunen eller af Skat. Og stadig oftere bliver det ikke ved tomme trusler:

Således viser en gennemgang fra Politiken lørdag, at antallet af klager over systemet er steget kraftigt på få år.

Avisen har foretaget gennemgangen af sagstallene fra de øverste klageinstanser inden for sundheds-, skatte- og socialområdet.

Borgerne er mere rettighedsbevidste

Ifølge professor i forvaltningsret på Københavns Universitet Michael Gøtze skyldes den øgede klagestrøm primært to ting: digitalisering og en større rettighedsbevidsthed hos borgerne.

- Dels er det blevet meget, meget nemmere at klage. Man kan bare sende en mail via en klageportal, og man kan gøre det døgnet rundt.

- En anden vigtig forklaring er, at vi lever i en klagekultur, hvor mange borgere tænker meget i rettigheder. Får man ikke det, man mener, man har krav på, klager man, siger Michael Gøtze til Politiken.

Det offentlige skal dække flere behov

Landsskatteretten modtog sidste år 5122 klager mod 3682 sager i 2010. Tilsvarende behandlede Ankestyrelsen i 2012 8707 principielle klagesager om eksempelvis børnetilskud, dagpenge og boligstøtte mod 3857 i 2007.

Hos Patientombuddet, der behandler klager over sundhedsvæsnet, er sagsmængden steget fra 4200 sager i 2009 til 4900 i 2011.

Hos Ankestyrelsen forklarer vicestyrelseschef Jan Henriksen udviklingen med, at flere i dag kan få ydelser og dækket behov efter den sociale lovgivning:

- Der er tale om et stigende forventningspres fra borgerne. Der er flere og flere behov, som man ønsker, det offentlige skal dække.

- Det kan eksempelvis være helt ned i sager om, hvorvidt det offentlige skal kompensere for ekstra slid på tøj i familier med handicappede børn, siger Jan Henriksen til Politiken.

Mange får medhold

Gennemgangen af sagstallene viser imidlertid, at mange klager ikke bare er tom luft.

Således får 78 procent af klagerne medhold i sager om Skats vurderinger af ejendomsværdierne, i klager over indkomstskatten får 32 procent medhold, mens hver fjerde sag i Ankestyrelsen om arbejdsskader bliver omgjort.

/ritzau/

Facebook
Twitter