Markant stigning i medicinforbrug

Forbruget af antipsykotisk medicin er steget med 13 procent i Danmark fra 2006 til 2011, viser undersøgelse.

Danskerne har på fem år brugt 13 procent mere antipsykotisk medicin mod skizofreni og maniodepressivitet.

Det viser recepter, der er indløst på apoteker fra 2006 til 2011. Dermed overgås Danmark kun af USA i en sammenligning mellem ti europæiske og fire ikke-europæiske lande.

Det skriver Kristeligt Dagblad om undersøgelsen fra KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Flere medicineres

Hver patient får ikke mere medicin, men flere danskere medicineres. Det forklarer Marie Kruse, senior projektleder og ph.d. i sundhedsøkonomi, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

- Der kommer flere og flere mennesker i behandling. Det kan godt være, at der har været et underforbrug, men vi har omvendt svært ved at forestille os, at så mange flere danskere skulle være blevet syge i løbet af de seks år, siger hun.

Medicin har bivirkninger

Hvert år begynder omkring 16.000 danskere behandling med antipsykotisk medicin. Og medicinen har ofte mange bivirkninger, siger Thorstein Theilgaard, som er generalsekretær i de pårørendes forening Bedre Psykiatri.

- Det er jo ikke vitaminpiller, men ret heftige midler, vi har med at gøre, så man skal være ekstra opmærksom på, om det er nødvendigt at få medicin, og om man skal blive ved med at tage det, siger han.

- Medicinen kan være nødvendig, men vi frygter, at den alt for ofte står alene. Det er jo ikke helbredende, men symptom-dæmpende medicin, og alt for ofte sætter man ikke ind med alternativer som eksempelvis samtaleterapi, siger Thorstein Theilgaard.

/ritzau/