Marlene Duus stod frem: Folk er kommet hen og har sagt tak

Det vakte stor opsigt, da Marlene Duus stod frem med sin historie om et ekstremt voldeligt overfald i februar. I dag føler hun, at hun har gjort en forskel.

Marlene Duus' historie vakte stor debat - og hun fik stor opbakning fra mange uventede sider.

29-årige Marlene Duus er en af dem, der har skabt den mest engagerede debat i medierne og ikke mindst på dr.dk i 2012.

I en kronik i Politiken den 20. februar beskrev hun, hvordan hun som voldsoffer oplevede, at samfundet tog sig bedre af hendes gerningsmand end af hende.

Hendes ekskæreste havde fået seks års fængsel for drabsforsøg ved at have banket hende til ukendelighed med et jernrør og smidt hende ud fra 3. sal.

Svær debat

Men allerede efter to år var han på uledsaget udgang og efter tre år i gang med et udslusningsforløb som voksenlærling hos stjernekokken Claus Meyer.

"Jeg er vred og frustreret. Jeg kan ikke finde trøst og ro i et land, hvor man på den måde varetager gerningsmandens interesser. Jeg føler mig ydmyget, glemt og fortabt", skrev hun blandt andet i kroniken med titlen "Får offeret også en chance til?"

Kronikken skabte en ivrig debat om, hvor grænsen går mellem at få voldsmænd og andre kriminelle på ret køl på den ene side - og at krænke ofrenes retsfølelse og påføre dem nye traumer på den anden side.

Har fået masser af opbakning

For Marlene Duus blev kronikken et vigtigt skridt ud af den ensomhed og usynlighed, hun oplevede efter et overfald, der nær havde kostet hende livet og som efterfølgende kostede hende 20 ture på operationsbordet.

- Det har været sindssygt hårdt, men det har også gjort, at jeg ikke føler mig alene på samme måde og knap så usynlig længere. Jeg har fået positive tilkendegivelser og opbakning fra mange sider. Folk jeg ikke kendte i forvejen henvendte sig til mig med hjælp og jobtilbud.

Jobbet kunne hun desværre ikke tage imod, fordi hun lider af en hjerneskade som følge af overfaldet. Et overfald, hun kun på mirakuløs vis overlevede, og i dag lider hun af kroniske smerter, koncentrationsbesvær og svær udtrætning.

Manglende forståelse for traumer

Men det at stå frem har skabt kontakt til mennesker, hun ellers ikke ville have kendt.

- Jeg har fået kontakt til hjælpeorganisationen Hjælp Voldsofre. Og så har jeg fået kontakt til andre voldsofre, som har bakket mig op og sagt tak for, at jeg taler deres sag, fortæller Marlene Duus.

I sin kronik langer Marlene Duus hårdt ud efter det danske retssystem, som hun mener tramper på ofre for vold ved at tage mere hensyn til gerningsmandens rehabilitering end til offerets behov.

For godt nok er hun blevet lappet fysisk sammen, men den reelle rehabilitering bombes tilbage, når hun ikke kan være sikker på, om hun kan risikere at møde sin gerningsmand på gaden - flere år før, hun regner med, han er ude.

- Der mangler forståelse for offerets traumer, siger hun.

Intet konkret er sket

Hendes historie fik eksperter og politikere på banen med en masse løfter, men der er desværre fortsat ikke sket så meget konkret.

Og det er ærgerligt, at det skal gå så langsomt, siger Marlene Duus.

- Politikerne lovede en masse for at forbedre forholdene for ofre. Der kom mange forslag, også konkret fra justitsministeren om at afskærme offeret. Men intet er kommet til afstemning i Folketinget endnu, siger Marlene Duus.

Alligevel synes hun, at det har gjort en forskel, at hun har været i medierne med sin historie.

- Jeg kan høre, at folk har en anden bevidsthed omkring voldsofferet. Det er fint, at holdningen har ændret sig, det er jeg glad for, siger hun.

Facebook
Twitter